Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

неделя, 31 юли 2011 г.

Сладкиш "Анет" и още една награда


Оформянето на този десерт ще ви напомни за сладкиш "Наоми", но дотук приликите свършват - нека видът не ви заблуждава, вкусът е съвсем различен.
Вкусен е сладкишът, и е ефектен.Не е труден за правене и не изисква продължителен престой в хладилника - това са две добри новини, които могат да ви накарат да го опитате:))).
Рецептата е за прилично голям сладкиш - с него зарадвах прителите ни, които ни бяха на гости.Ако желаете да е по- малък - просто намалете продуктите наполовина и използвайте кръгла форма с диаметър най- много 20 см..Моят сладкиш беше с правоъгълна форма с размери приблизително 34/20 см..



Необходими продукти :

За блатовете:

2 ч.ч. кисело мляко
2 ч.л. сода
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
2 1/2 - 3 ч.ч. брашно
6 с.л. какао

За намазване :

1 бурканче конфитюр или сладко - по- гъсто, тип желе.Използвах домашно приготвено сладко от ягоди и банани , вие може да го замените с конфитюр по ваш вкус.

За заливката :

100 гр. натурален подсладен шоколад
100 мл. сладкарска сметана
30 гр. масло

100 гр. лешници




От сместа за блатове се пекат две платки в предварително загрята на 180 гр. фурна.Сложете хартия за печене във формата и изчакайте блатовете да изстинат хубаво, преди да ги извадите от формата и да пристъпите към оформянето на сладкиша.
Първият блат слагате в чинията или табличката, в която ще сервирате сладкиша.Намазвате блата със сладкото/ конфитюра, то не само ще придаде по- богат вкус на сладкиша, но ще изпълнява и функцията на "лепило", затова е хубаво да е по- желирано.Ако е много гъсто - сложете го за няколко секунди в микровълновата, ще се втечни леко и ще е по- удобно за мазане.
Вторият блат се нарязва на кубчета с приблизително еднаква големина и така получените шоколадови кротони се "залепват" за сладкото върху първият блат, плътно едно до друго.Целите лешници с леко притискане поставете между кротоните, сложете толкова, колкото поискате.Приберете сладкиша в хладилника, докато приготвите заливката - да се стегне сладкото, за да прилепне хубаво начупеният втори блат.

За заливката - сложете сметаната и маслото в касерола на котлона, а начупеният шоколад в друг съд. Когато сметаната заври - излейте я върху шоколада и бъркайте енергично, докато се разтопи и се получи гладък крем.Използвайте шприц или малка найлонова торбичка с много микроскопично резнато крайче - сложете ганаша в нея и залейте сладкиша така че да се получи решетка от шоколад - тук няма значение точно как ще разпределите заливката, както стане - така, все ще е ефектно и вкусно.

Прибирате сладкиша за 2 часа в хладилника и е готов за похапване.

Възможно е да ви остане малко от вторият блат - вкусен е , хапнете си го така, поне вкъщи това му се случи:))).За количеството сладко - ако блатовете ви са тънички, сложете по- малко сладко, колкото да се залепят парченцата на вторият блат, ако блатовете са по- бухнали - сложете повече сладко, трябва да се усеща вкуса му, но не и да е прекалено изразен;).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Ще използвам публикацията , за да ви се похваля с една награда, която получих от Габи :



Не е ли чудесна? Една такава слънчева и зареждаща с емоции?!Искам да я споделя с всички вас - вие сте моят стимул и от вас и коментарите ви научих много, благодаря ви от сърце!!!

27 коментара:

  1. Аелис, първо да честитя наградата! Наистина прекрасен и много весел е този Слънчо!
    За десерта- изглежда вкусен, сочен и шоколадов! Благодаря за споделената рецепта!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Леви, благодаря ти!Точно такъв е десерта, не бих могла да измисля по- подходящи думи:))).
    Поздрави и усмихната нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита награда!
    Чудесен сладкиш, много шоколадов, ммммм....ще се пробва!

    ОтговорИзтриване
  4. Траяна , благодаря ти:)!Дано да ти хареса:).

    ОтговорИзтриване
  5. Сладкиша е изглежда толкова примамливо.....вкусен
    Честита награда.
    Успешна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Браво аелис!много ми харесва!А тези лешници отгоре...
    взимам си парченце за следобедното кафе:)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Аелис, честита награда! А за сладкиша какво да кажа освен, че изглежда многооооо шоколадов. Умирам за такива десерти особено в комбинацията шоколад с ядки е страхотна! Копвам си рецептата! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мони,КАТЕРИНА,Maria - благодаря ви, момичета!

    ОтговорИзтриване
  9. Има ли шоколад това е моята рецепта :) Непременно ще се пробва! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Габи, и аз съм така - има ли шоколад , спечелена съм:).

    ОтговорИзтриване
  11. Честита награда!
    Чудесен е този сладкиш, Аелис! Много примамливо изглежда и познавам няколко човека, които много ще му се зарадват, ако им го приготвя :) Благодаря за рецептата!
    Поздрав и хубава нова лятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Честита награда Аелис! Много ми хареса шоколадовият сладкиш, чудесна рецепта:))
    Лека и прохладна вечер и от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Лети, благодаря!Права си, сладкиш като този трябва да бъде споделен:))).Усмихната нова седмица и на теб!!!

    Жани, радвам се, че ти е харесала рецептата:).Прохладна вечер и успешна нова седмица!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Отново много апетитно сладко предложение!
    Честита награда и хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ели,благодаря ти!
    Прекрасна нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Аелис, честита награда! Напълно заслужена. А сладкишът няма какво да го коментирам - страхотен, щом има шоколадче :))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Таня , благодаря ти !Мда, всичко с шоколад ми е любимо:))).
    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Честита награда,Аелис!
    Сладкишът изглежда неустоимо на снимките!
    Отново сте си доставили наслада с това великолепно сладко творение!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  19. Еликсир , благодаря ти:)))!
    Поздрави и чудесна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. И като стана дума за награди,нека ти поднеса една и аз-за кулинарно вдъхновение!Освен,че съм опитала вече 2 твои рецепти,тази мисля да е третата,а даже вече имам идея как ще я интерпретирам!

    Поздрави и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  21. Еликсир, с удоволствие ще очаквам да видя твоят вариант на сладкиша - сигурна съм, че ще стане чудесен:))).

    ОтговорИзтриване
  22. Аелис, отново прекрасно предложение с шоколад, знам, че и у вас всичко с шоколад е на особена почит.:-)))
    Много ми харесва!:-))
    Честити награди!
    Прекрасен ден и повече усмивки!:-))

    ОтговорИзтриване
  23. Мони, така е - шоколадовите изкушения са ми любими:).
    Усмихнат и прекрасен ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  24. Ей този сладкиш ми легна на сърцето:)
    Шоколад, лешници,.... точно като за мен:)

    ОтговорИзтриване
  25. Мъхче, много е приятен сладкиша и никак не е труден за приготвяне, а е ефектен;).Радвам се, че ти е направил впечатление!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Сладкиша изглежда много вкусен,обожавам нещо приготвено с какао или шоколад, при удобен случай ще го приготвя, много ме изкушава.
    Честита награда. :))) и още много такива

    ОтговорИзтриване
  27. Ели, благодаря ти!
    Усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване