Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Патладжани пармиджана

Тази рецепта за първи път видях по телевизия Фиеста - сеньора Лидия приготви това вкусно ястие с такова желание и лекота, че ме вдъхнови да си Връзказапиша какви точно ги върши:).Е, можеше и да си спестя този труд, тъй като Еликсирчето скоро след това публикува рецептата във вкусният си блог - дори нейната е по- здравословна, тъй като тя не пържи патладжана предварително.Ето я, погледнете я - и снимките , и рецептата си заслужават -цък.

Все пак реших да направя патладжаните точно както ги приготви Лидия, поне първият път, но непременно ще пробвам и по- здравословният вариант на Еликсирчето.Е, наложи се да "побългаря" рецептата , но резултатът е наистина едно много, много вкусно ястие.Ако следващият път не ме домързи да отскоча до магазина , ще го приготвя с моцарела :).

Количеството необходими продукти няма да уточнявам, тъй като всичко зависи от това колко голяма е тавичката ви.

Необходими продукти:

патладжани
сирене
кашкавал
лютеница, фино смляна - използвах Първомай
босилек
галета
брашно
яйца

Патладжаните се нарязват по дължина, на филийки, посоляват се и се оставят така за около час. След това се изплакват и се панират - първо ги потопете в брашно, после в разбито яйце и накрая в галетата, след което ги запържете до златисто.Така приготвените патладжани подреждайте върху домакинска хартия, да се отцеди излишната мазнина.
Лютеницата се разрежда с малко вода , да се получи сос - в него сложете нарязан пресен или сух босилек.
На дъното на тавичка сложете няколко лъжици сос, не много, след това наредете ред патладжани, отгоре залейте с малко сос.След това идва ред на сиренето - поръсете го върху соса, върху него поръсете с кашкавал.Следва отново сос и ред патладжани , след което сирене и кашкавал и така , докато ви се изчерпят продуктите - при мен ястието се получи на три пласта.Завършва се с настърган кашкавал , залят тук- таме с доматеният сос.Не прекалявайте със соса, не бива патладжаните да заплуват в него.
Ястието се запича и се сервира 15-20 мин., след като се извади от фурната.

Това е - никак не е трудно, наистина, и не отнема толкова време, колкото изглежда на пръв поглед.А е толкова вкусно, че си заслужава всяка отделена секунда!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

25 коментара:

  1. Аелис, прекрасно изглежда!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Веси, благодаря ти - наистина е много вкусно:).
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Стела, страхотно е ястието. Аз го гледах при Лидия и си много права изглежда, че го приготвя с такава лекота. Интересно, че си заменила доматеното пюре с лютеница/как ти хрумна :)/и май така е по-добре, защото тя ще е по ароматна :) Чудна идейка ми даде, не ми остава нищо друго да си взема парче от твоя патладжан, докато си приготвя. :)))
    Поздарви!

    ОтговорИзтриване
  4. И при Еликсирчето се възхитих, и при теб сега пак:-)
    Чудесно изглежда, а щом е патладжан със сигурност е страшно вкусно!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ах, че обичам такива ястия, изглежда невероятно!Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Елена, ами аз много често използвам лютеница вместо дом. сос при приготвянето на спагети, лазаня, пица, а сега и това ястие си намери място в групата:))).Вкусно става, а е и по- лесно, отколкото да се приготвя дом. сос;).

    Мъхче, тя Еликсирчето е голяма изкусителка:))).С тези нейни снимки....:))).Наистина е много вкусно!

    Павлина , радвам се, че ти допада ястието:).

    ОтговорИзтриване
  7. Много са вкусни тия патладжани, а ти как апетитно си ни ги поднесла :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Деси, благодаря ти ! Наистина са много вкусни:).

    Поздрави и на теб и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Къде се изгуби Али?Превъзходно е предложението ти и аз като Ели,ще се възползвам от предложението ти,защото става за нашата диета!
    Прегръдки и се надявам,че това е началото на една серия от нови предложения:)))

    ОтговорИзтриване
  10. Катерина, много мило , че си забелязала отсъствието ми:))).Бях на едно красиво местенце, ще покажа снимки в някоя от следващите публикации;).
    Приготвила съм няколко рецепти, само да ми остане време и ще ги напиша.
    Прегръдки и за теб!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Али, и аз гледах предаването на Лидия, когато показа тази рецепта. Твоето ястие изглежда по-добре :) Радвам се, че пак си тук, ще чакам да се похвалиш къде си ходила.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. И аз приготвям нещо подобно, но доста по трудоемко и отнема много време, затова следващият път ще е по тази рецепта. Страхотно се е получило! Поздрави и усмихнат уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. EdiLina , комплимент е за мен, че се доверяваш на рецептата ми!Дано ти хареса:).

    Зорница, ама много заразително готви тази Лидия:))).А как опитва само:)))).Благодаря ти за комплимента!

    ОтговорИзтриване
  14. Аелис,ама много време се скри на това хубаво място,липсваше ми и тук,и с коментарите си при мен!
    А тук какви хвалебствени слова по мой адрес,много трогателно,благодаря ти от сърце за вниманието,мила!
    Ястието ти е великолепно и на вкус,и на вид!
    Бих се посветила на една порцийка и ще си затворя широоооко очите за пърженето,калориите няма да броя,а само ще примлясвам!

    Хайде давай снимките по-скоро да оплакнем око къде релаксира тази есен!
    Прегръдки!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  15. Роси, не мога да намеря време , за да сваля снимките;(.То не е кой знае какво, но ми е първото излизане извън БГ и ще му посветя една публикация:).
    Благодаря ти за милите думи!
    Прегръдки и за теб:)!

    ОтговорИзтриване
  16. Много апетитно патладжанче! Аз миналата зима доста я гледах Лидия, скоро не съм. Пропуснала съм и поста на Еликсирчето, но сега наваксах :)
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  17. Ели, аз видя ли Лидия - не сменям канала:).Наистина е вкусно, пробвай.
    Хубав уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  18. Ей, Аелис, къде се изгуби? :) С много, много апетитно предложение се завръщаш, чудесни патладжани!

    ОтговорИзтриване
  19. Мария, губя се аз от време на време:))).Радвам се, че са ти е допаднала рецептата!

    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  20. Аелис, добре дошла на родна земя! Чакаме с нетърпение красивите снимки, а може би и някоя екзотична рецепта :)
    Пропуснала съм тези патладжани тия дни и сега докато се ровех попаднах на тях. Ще ме накарате с Еликсир да търся тия дни патладжан. Не съм гледала тази Лидия, ама при вас ми е достатъчно вкусно!
    Поздрави и спокойна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Нина, по- добре , че не си я гледала Лидия - така заразително готви, че няма да излезеш от кухнята:))).Радвам се, че ти е допаднала рецептата.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Еее,ти сега разпали любопитството ми. Кога и къде е гледате тази магьосница Лидия. Ще взема и аз да е следя вече.

    ОтговорИзтриване
  23. Нина, по Фиеста ТВ готви Лидия - предаването и се казва Идилия с Лидия.Дано да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  24. И на мен ми липсваше,миличка!Често надничах има ли нещо ново при теб,а то какво било-о-о.Радвам се ,че си имала време за хубави и приятни емоции .Само ми е чудно как така съм те изпуснала и с тези патладжани и с тортичката.
    Патладжаните са ти страхотни!Завърнала си се с още по-голяма сила :)

    ОтговорИзтриване
  25. Нели, наистина стават вкусни тези патладжани, пробвай ги някой път:).

    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване