Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 8 април 2010 г.

Торта Добуш






На тази торта аз й казвам " тортата на баба", тъй като рецептата получих от бабата на съпруга ми Wink.Много хубава торта , правили сме я няколко пъти и дори и не винаги да ни се получава на външен вид, вкусът й е невероятен.

Продукти за блата : 2 яйца , 1ч.ч.захар ,1 ч.ч. олио ,1ч.ч. прясно мляко
½ ч.л. сода, брашно колкото поеме, до меко тесто/ при мен отидоха около 6 чаши от 200 мл, но зависи от брашното, така че това количество е само ориентир/

Приготвяне : от продуктите се замесва тесто и се точи на кори по половин сантиметър дебели (4-5 броя, зависи дали ще са с по-малък или по- голям диаметър). Изпичат се поотделнох до зачервяване в тавичка поръсена с брашно, в предварително загрята на 190 -200 гр. фурна. След като изстинат се заливат с крем.


Крем : 1 л. Прясно мляко , 4 яйца , 4 с.л. брашно ( с връх ), 2 ч.ч. захар ,1
пакет масло- 125 гр. ,1 ванилия , 2 с.л. какао.


Приготвяне : Разбива се яйцата с 1ч. захар и прясното мляко. Към сместа се добавя другата чаша захар , разбъркана с брашното.Слага се на огън и се бърка докато се сгъсти и покаже първия мехур. Като се махне от котлона се добавя маслото и ванилията. Кремът се разделя на 2 равни части и в едната се слага какаото. Залива се кора – крем.


Тортата се украсява отгоре с орехи (начукани или мляни) и шоколадови пръчици/ аз използвах настърган шоколад/.Трябва да престои поне 12 часа / на хладно място, но не в хладилник/, за да имат време блатовете да поемат крема и да омекнат.

Забележка : аз направих 7 блата с по- малък диаметър, искаше ми се тортата да е по - висока Wink.За Нова година я направих с доза и половина крем - препоръчвам и на вас така да я правите, че много крем поемат блатовете и с една доза на втория ден става малко суха.




Ето и темата : http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=449233.0

6 коментара:

  1. вчера за рожденият си ден направих тази вкусна торта много се хареса от гостите блaгодаря за рецептата Аелис :)

    ОтговорИзтриване
  2. Suzi ,честит рожден ден на патерици:)!Да си жива и здрава, много обичана и винаги усмихната!
    Много се радвам, че си избрала моя рецепта за рожденият си ден и че ви е харесала:).И у нас тази торта е много любима.

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис блaгодaря за пожеланията. Вече и у нас тази торта е любима.

    ОтговорИзтриване
  4. Suzi , благодаря ти за милите думи!

    ОтговорИзтриване
  5. Това е рецепта за крем-пита !

    ОтговорИзтриване
  6. Под крем пита разбирам сладкиш с кори за баница, или пък с бутер тесто и крем, подобен на този.Правила съм крем пита по тази рецепта :
    http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=222771.0

    Става много хубава, но няма нищо общо с торта Добуш - и на вкус , и на вид са съвсем различни.

    Която и от двете рецепти да си харесаш, все ще имаш вкусен десерт на трапезата си:).

    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване