Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 25 май 2010 г.

Тутманик "Невена"



Тази рецепта имам от колежка и съвсем в реда на нещата кръстих тутманика на нея .По икономичен е като продукти от тутманика на Милица, но е също толкова вкусен .

Необходими продукти:

Около 1 кг. брашно - пресято / при мен отиде съвсем малко повече от килограм/
500 мл. хладка вода
3 яйца
1/2 кубче мая / аз сложих малко повече, около 2/3 от кубчето/
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
125 гр. разтопено масло / аз използвах повече, около 150 гр./
250-300 гр. сирене

Брашното се пресява, слага се солта, прави се кладенче и в дупката се сипва хладката вода и размитата мая/ аз я размих в малка част от водата и при нея сложих и захарта/.Добавят се и предварително разбитите яйца.Замесва се меко тесто. Оформя се по желание, ще се опитам да обясня как го оформих аз.Разделих тестото на две, защото ми се видя много и реших да направя два по- малки тутманика.Този на горната снимка оформих по следният начин : едната половинка тесто разделих на 3 части, всяка разточих на кора.Намазах първата кора с разтопено масло и поръсих със сирене, върху нея сложих втората кора, намазах с масло и поръсих със сирене, най- отгоре сложих третата кора, нея не я намазах.Корите така, както са една върху друга, ги загърнах като плик - защипвах с пръсти двата срещуположни края.Сложих "плика" в намазнена с масло тавичка със загърнатите части надулу и надупчих с пръсти така, че да се получат квадратни парчета.Така оформеният тутманик оставих да втаса , докато удвои обема си и почти запълни тавичката.Намазах го с жълтък и пекох в незагрята фурна на 170 гр.

Другата половина от тестото оформих по следният начин/ показала съм го на долната снимка / - разделих тестото на две, разточих две кори.Намазах първата кора с масло , наръсих със сирене, навия я на руло и я разтеглих малко, след това я усуках и я завъртях като охлюв в центъра на тавичката.Така процедирах и с втората кора, навих я около първата и оставих да втаса, докато удвои обема си.Намазах втасалият тутманик с жълтък и пекох по същият начин, както и първият тутманик - в незагрята фурна, на 170 гр., докато хубаво се зачерви - около 30 мин. в моята фурна.


Ами това е.Много вкусен е тутманика , пробвайте го .

Да ви е сладко !

Няма коментари:

Публикуване на коментар