Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

понеделник, 7 юни 2010 г.

Шкембе чорба



Миналият уикенд бяхме по бащиният ми край и там съпругът на първата ми братовчедка ни направи много вкусна шкембе чорба - набързо го препитах как я приготвя . Като се прибрахме със съпругът ми решихме да си я направим, докато не сме забравили указанията.Много ни хареса, ще се прави често, особено в по- прохладните дни.Рецептата е малко " на око", но ще се опитам да дам ориентировъчни количества на продуктите.

Необходими продукти :

2 опаковки вакуумирано шкембе
1 пакетче масло
2 малки моркова или един голям
малко олио
2 1/2 ч.ч. прясно мляко
4 ч.ч. вода
1 с.л. брашно

оцет
пресовани скилидки чесън
готова подправка за шкембе


Шкембето се реже на кубчета и се запържва в малко олио за около 5-6 мин., добавя се супената лъжица брашно и след секунди 1 ч.ч. вода.Когато водата се позатопли се слага част от млякото, което също е леко затоплено - съветът ми е да слагате малко вода, после малко мляко, докато се получи желаната от вас гъстота на чорбата - количествата вода и мляко , които съм написала , са ориентировъчни, тъй като тази част от рецептата се прави " на око" в зависимост от количеството на шкембето и желаната гъстота.Когато чорбата заври , намаляте котлона и я оставяте да къкри около 15 мин. - не и трябва много време.
Пакетчето масло се разстапя на котлона и към него се добавят рендосаните моркови - запържват се, докато леко омекнат и оцветят маслото, може би около 3 мин.След това, като използвате цедка, добавете маслото към чорбата, морковите да останат в цедката, те не се слагат в ястието.Тяхната цел е да оцветят и леко овкусят маслото, много апетитен вид добива чорбата по този начин, и добре се отразява на вкуса й.След като добавите маслото разбърквате ястието и го махате от котлона - готово е.
В купичка си смесвате оцет и пресован чесън и всеки си сипва толкова, колкото желае.
Слага се и малко от подправката за шкембе, че е доста лютичка.

Това е - много лесно се приготвя.Дано и на вас ви хареса толкова, колкото на нас.

3 коментара: