Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 10 юли 2010 г.

Пълнени патладжани по италиански


Тази рецепта открих съвсем случайно във вестник "Сега" - взехме го заради седмичната телевизионна програма, а той ни изненада и с хубава рецепта за патладжани.Наистина вкусни се получиха.

Необходими продукти за 4 порции:

2 патладжана
1 глава лук
30 мл. зехтин
2-3 скилидки чесън
риган
черен пипер
60 гр. пармезан
100 гр. крутони
магданоз
3 домата
200 гр. моцарела



Патладжаните се разрязват по дължина и вътрешността им се издълбава до половин сантиметър от кората - да станат като лодки.Посоляват се лодките и вътрешността на патладжана и се оставят настрана за 30 мин., след което се измиват.В загрятият зехтин се запържват нарязаният на ситно лук , счуканият чесън и изплакнатата вътрешност на патладжана.Към тази смес аз добавих и 2с.л. лютеница, но в оригиналната рецепта го няма , така че може да го пропуснете.Подправя се с риган и черен пипер, не добавяйте сол- патладжаните са поели от нея по време на престоя.Със сместа се пълнят лодките и се поръсват с пармезан, крутони и магданоз.Редят се в тавичка и се поливат със сока от настърганите домати.Отгоре се редят парченца моцарела или се поръсва с нея, въпрос на вкус.Пекат се в предварително загрята на 220 гр. фурна за около 20 мин.

Това е - лесно и вкусно.Препоръчвам да спазвате рецептата, но ако ви липсват някои продукти - импровизирайте.Пармезана може да замените с твърд кашкавал, моцарелата с бяло сирене, но ако имате възможност, ползвайте оригиналните продукти.

За крутоните - приготвих си ги сама.Нарязах една филия хляб на кубчета и врътнах в микровълновата фурна на два пъти по за 40-50 секунди, като между двете врътвания разбърках.

Няма коментари:

Публикуване на коментар