Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 4 септември 2010 г.

Питка Паркър



Оригиналната рецепта е за малки питки, но аз направих цяла питка.Това тесто ми беше препоръчано от Полина в сайта на бг-мама, умно постъпих, като взех предвид препоръката й :).Тестото е много хубаво и приятно за работа, опитайте го.В този блог може да намерите оригиналната рецепта, а и много други интересни неща:).

Необходими продукти :

2 яйца
280 мл. прясно мляко
4 равни с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая - ползвах на д-р Йоткер
60 гр. масло
около 700 гр. брашно

В купичка се слага маята, 80 мл. топло прясно мляко и една супена лъжица захар и се остава да шупне.В съда, в който ще месите, се пресява брашното, към него се добавя солта и останалите 3 с.л. захар, прави се кладенче, в което се изсипват останалите продукти - маслото да е разтопено, а млякото / останалите 200 мл./ затоплено.Хубаво е и яйцата да са на стайна температура, но ако сте забравили да ги извадите - разбъркайте ги, добавете затопленото мляко към тях и те ще се затоплят по този начин, после ги прибавете към брашното.Замесва се меко тесто, да не лепне по ръцете.Остава се на топло да втаса, докато удвои обема си, след което се оформя по желание - аз оформих на пънчета, вижда се на снимката.Оформеното тесто се слага в намазнена и набрашнена тавичка и се оставя да втаса още веднъж.След това се маже с разтопено масло, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята на 200 гр. фурна.В моята стана за 30 мин., но вие си я наблюдавайте, при вас може да е готова за различно време.

Това е. Да кажа няколко думи за това оформяне.Разделих тестото на 4 топки.Разточих едната на правоъгълник, намазах с разтопено масло, разточих втората топка, сложих върху първата , отново намазах с масло, навих на руло .От рулото започнах да режа " охлювчета", около 3 пръста дълги, които обърнах като пънчета, с разрязаната страна нагоре и наредих в намазнената и набрашнена тавичка.Не е трудно, това е един от най- лесните и бързи начини за оформяне на питка.

Да ви е сладко !


Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар