Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

вторник, 21 септември 2010 г.

ЕКЛЕРИ


Това са първите еклери, които правя - много съм доволна от резултата.Изядоха се всичките, което ме навежда на мисълта, че ще ме карат да ги правя доста често.Препоръчвам ви да погледнете източника, там Иви е обяснила всичко подробно, снимано е "стъпка по стъпка".

Необходими продукти:

За еклерите:
1 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша олио
1 чаена чаша брашно
3-4 яйца (зависи от големината им)

За ваниловия крем:
1/2 литър прясно мляко
5 пълни лъжици брашно
1/2 чаша вода
7-8 лъжици захар (аз лично го обичам по-сладък и слагам малко повече)
50 г масло
3 ванилийки

Водата и олиото завират на котлона, след това се добавя брашното наведнъж и се бърка няколко минути, докато стане гъста смес.Маха се от котлона и се оставя да изстине.
След като сместа изстине, едно по едно се добавят яйцата, като след всяко се разбърква добре - използвайте миксер, на ръка е доста трудоемко.Тестото става гъсто и лепкаво.
С помощна на лъжица се гребва малко от сместа и се поставя в тавата (трябва да има известно разстояние между всяко еклерче, да не са плърно едно до друго), която или е намаслена или е покрита с хартия за печене.Не е нужно оформената с лъжицата формичка да е идеална (както се вижда на снимка при мен), защото при печенето те си се оформят:).
Еклерите се пекат в предварително загрята до 200 градуса фурна, около 30 минути.
Ваниловият крем се приготвя като към заврялото със захарта мляко се добавя размитото с малко вода брашно.След това се бърка непрекъснато няколко минути, слага се и маслото и се бърка още няколко минути.Накрая се добавят ванилийките.Ака кремът ви стане на бучки - не е проблем, разбийте го с миксер, ще се изглади.
Вече поизстиналите еклери се разрязват внимателно през средата и с помощта на малко лъжичка се пълнят с крем.Няма опасност да се разтече или нещо такова, тъй като от крема еклерчетата си се залепват.
Готовите еклери се поръсват обилно с пудра захар или по желание може да им се направи заливка от шоколад или карамел.Аз разтопих 100 гр. млечен и 50 гр. натурален шоколад, като още преди разтапянето добавих към тях малко олио,1-2 с. л., за гланц;).Сложих разтопеният шоколад в найлоново пликче, резнах връхче и украсих еклерите.
Получават се около 25-30 еклера.
Източник

Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Ох, Аелис, имай малко милост! Показват ли се толкова апетитни еклерчета! Ако сега съм у вас, смятай че за отрицателно време ще изчезнат! Браво, чудесно си се справила!!!
    Аз пък се убих да търся рецептата ти за бързите кюфтенца с кисело мляко. Добре че видях линка,който е дала Елексирчето.Нали следя блога ти, вярвай ми преобърнах го!!!
    Много ти се радвам, че с такова голямо желание доставяш удоволствие на семейството си! Желая ти успех! Нора

    ОтговорИзтриване
  2. Нора, те еклерчетата отдавна са спомен, у дома ми казаха да не съм си играела следващият път само с една доза:).А за кюфтенцата - не знам как съм пропуснала да ги напиша тук, ще се поправя тези дни, бързи и вкусни са.Наистина, добре , че Еликсирчето е била по- бърза от мен и ти е дала линк:).Успех и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето и моето предложение:
    http://inagg.blogspot.com/2012/07/blog-post_10.html

    Стават наистина много бързо, лесно и вкусно!
    Препоръчвам горещо!

    ОтговорИзтриване