Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 24 септември 2010 г.

Ябълков пай


От много време ми се иска да направя пай като тези, от филмите - сещате се, в малки , уютни закусвални сервитьорки минават с голяма кана кафе, предлагат на клиентите да им долеят и им препоръчват току-що опечен пай.И когато преди три дни мои приятели ме помолиха да им приготвя такъв пай , реших, че е настъпил момента да намеря подходяща рецепта.Исках пай с тънка маслена коричка за основа и решетка отгоре - такъв го дават по филмите:).Почнах да се ровя из нета, но не можех да открия това , което търся - има много рецепти за пайове, боровинкови, лимонови, всякакви, но или нямаха решетка отгоре, или основата им беше по- бухнала, като на кекс.Тогава попитах в готварският форум на бг-мама и там момичетата веднага се включиха с предложения - те са ми помагали многократно и си знаех, че мога да разчитам на тях.Записах си три рецепти и вчера се заех да приготвя едната - получи се точно това, което искам - вкусен, ароматен пай, с тънка хрупкава коричка за основа, с ароматна плънка и разбира се - вкусна решетка от маслено тесто.Много съм благодарна на Чарита, че сподели тази рецепта и ми помогна да направя този сладкиш.

Необходими продукти:

За тестото:

2 чаени чаши брашно
5 с.л. захар
200 гр. масло
3-4 с.л. вода
1 ванилия

За плънката:

4 ябълки
1/2 ч.ч. захар
1-2 с.л. грис
50 гр. орехи
стафиди
канела

Замесва се тестото и се оставя в хладилник за 30-40 минути.Ронливо е, това да не ви притеснява.Докато престоява в хладилника си подготвяте плънката.
4 ябълки се обелват и настъргват. Задушават се със съвсем малко водичка, прибавя се 1/2 чаена чаша захар. Отделя се сока, който са пуснали ябълките, прибавят се 1-2 лъжици грис, орехи, канела, стафиди.
2/3 от тестото се разточва и се покрива дъното на тавичката и стените- аз не успях да го разточа, много се ронеше, затова направо го сложих във форма с откопчаващи се страни и го разстлах с ръце, като направих и борд отстрани, не много висок, около 1,5 - 2 см.. Изсипва се плънката, ако борда стърчи над нея - с пръсти се притиска малко надолу, така се оформя по- дебела и хрупкава маслена коричка. Останалото тесто се разточва , нарязва се на лентички и се оформя решетка върху плънката - набрашних плота и самото тесто, разточих и с нож изрязах лентичките, после ги прехвърлих върху пая. Пече се на 200 градуса, в предварително загрята фурна, до зачервяване.

Да ви е сладко!
Източник

5 коментара:

  1. Имам конфитюр от портокали, който никой не го яде.. дали ще стане ако вместо ябълковата плънка сложа конфитюра? :?

    ОтговорИзтриване
  2. venito0o , ще стане с конфитюр, но ако не го харесвате, може и паят да не ви хареса, тъй като основният вкус ще е на конфитюра.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Аелис
    Днес реших да изпека пай за майка ми и започнах да се ровя в интернет и попаднах на товя форум. РЕцептата е страхотна, благодаря, че сподели. Дори сега сия записах и ще тръгвам към кухнята за да я направя.
    П.С. страхотен избор на име, изключително благосвучно (:

    ОтговорИзтриване
  4. Много се радвам, че ти е допаднал моя пай:).Подсети ме за него, не съм го правила от доста време...Стискам палци да ти хареса на вкус:).
    Мда, и аз много си го харесвам "второто име" , както го нарича съпругът ми ;).

    ОтговорИзтриване
  5. Аз също попаднах на Вашия блог търсейки рецепта за пай с малини. Имате ли идея за малините необходимо ли е нещо допълнително да се прави и трябав ли да се смесят с нещо?

    ОтговорИзтриване