неделя, 31 октомври 2010 г.
Норвежка гъбена супа
Тези дни осъзнах, че в блога ми няма нито една супа - голям пропуск от моя страна.Оправданието ми е, че до скоро беше топличко и у дома не съм приготвяла супа от доста време.Реших, че е крайно време да попълня тази празнина - и в семейното меню, и в блога ;).
Рецептата на тази невероятна супа научих от Винце, една от кулинаргите в бг- мама.Единственото ви оправдание да не я опитате е ,че не обичате гъби:).
В готварският форум има цяла тема, посветена на това вкусно ястие, посочила съм я като източник ,прегледайте я - не само аз съм възхитена от нея.
Необходими продукти:
150 гр гъби
400 гр вода
300гр прясно мляко
300гр течна готварска сметана
4 с. л разтопено масло/ за пържене на гъбките/
1 с.л. брашно - с връх
1 зеленчуков бульон
сол и черен пипер
Слагате на котлона да заври водата със зеленчуковия бульон. През това време нарязвате гъбките парчета с големина каквато желаете, желателно е на по-дребнички.
Четирите с.л. масло се загряват в тиган и се изсипват гъбките и се пържат до златисто.
Когато водата заври, изсипвате вече изпържените гъбки. Добавяте прясното мляко и течната сметана.
Оставате да поври 3 минутки и добавяте 1 с. л с връх брашно която ПРЕДВАРИТЕЛНО сте разтворили с малко вода ,за да се получи средно гъста кашичка, така супата няма да ви стане на бучки.
Изливате кашата в тенджерката и бъркате постоянно. Накрая слагате черния пипер..на вкус.
Оставете супата да къкри на среден огън още 2-3 минутки и я отдръпнете от огъня - готова е.
Сервира се с препечена чеснова франзела или със солени пръчки.Ако нямате подобни екстри - и препечени филийки вършат чудесна работа ;).
Наистина страхотен вкус, горещо ви я препоръчвам!
Приятно похапване!
Източник
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Само да захладнее и веднага ще я пробвам;)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно!
Мъхче, много е вкусна супата!Съпругът ми ме подпитва за нея тези дни, но и аз ще почакам малко да захладнее:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!