Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 19 януари 2011 г.

Добруджанска кавърма


Не, не съм объркала снимката - наскоро научих, че добруджанската кавърма си е нещо като баница, само че без сирене.И не само това - оказа се, че това е най- вкусната баница без сирене, която съм опитвала:))).Рецептата е на Цецето от бг- мама - много обичам рецептите й, влюбена съв в овесеният й сладкиш - някой ден ще напиша и неговата рецепта;).

Необходими продукти :

1 пакет кори за баница
90-100 гр. разтопено масло - количеството е ориентировъчно, че от него слагах " на око"
2-3 с.л. олио
1 кофичка пълномаслено кисело мляко
150 мл. прясно мляко
4 яйца
1 ч.л.сол

Корите за баница се надиплят като ветрилце( хармоника) и се нареждат в обилно намазнена тава с равни количества олио и краве масло. След това се поръсват и отгоре с разтопено краве масло.
Заливат се със смес от 1 коф. кис.мляко + 150 мл прясно мляко, 4-те яйца и чаената лъжичка сол.Поръсва се пак с масло и се пече на силна фурна, докато хване хубава коричка - аз пекох на 200 гр..

Това е - лесно и вкусно.

Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Източник

12 коментара:

  1. Любопитно!
    Не знаех,че има и такъв тип кавърма.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. pipi , става - споделям го от личен опит:).Страхотна закуска е, макар у нас да беше вечеря:))).

    ОтговорИзтриване
  3. DSdiva, и аз не знаех - добре, че беше Цецето да ме просветли:).Когато се разрових из нета се оказа , че и други хора знаят какво е "добруджанска кавърма" - дори и на Звездев рецепта видях, но неговата е със сирене, то ще си е направо баница.На мен като ми кажат " кавърма" съвсем друго си представям, но явно добруджанците имат друго виждане по въпроса:))).Важното е , че е вкусно, това как се нарича е допълнителен бонус;).

    ОтговорИзтриване
  4. Аелис и аз като чуя кавърма си представям нещо друго но това изглежда фантастично ще се прави то е ясно.

    ОтговорИзтриване
  5. Елена, радвам се , че ти допада рецептата - дано ти хареса тази добруджанска вкусотия :)!

    ОтговорИзтриване
  6. Аелис, наистина е нещо много вкусно.Повърждавам го.Когато Цецето я показа я направих и не съжалявам.Стори ми се необичайно как хем е баница, а пък е без сирене....ама като я направих....не остана. Неочаквано вкусно е оказа.
    Благодаря ти че ме подсети каква ще е съботната ни закуска.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  7. Нора, и мен известно време ме спираше липсата на сирене , и аз не бях сигурна какво точно да очаквам, но няколко от момичетата в бг- мама я направиха и я похвалиха, а те никога не са ме подвеждали- така че запретнах ръкави:).Ще имате вкусна съботна закуска:).

    ОтговорИзтриване
  8. Свекърва ми я прави.За мен е ужасна.Има къде по вкусни баници!

    ОтговорИзтриване
  9. А дали я прави по същата рецепта?Защото това е най- вкусната баница без сирене, която съм хапвала:).

    ОтговорИзтриване
  10. БЛАГОДАРЯ ВИ ЗА СПОЛУЧЛИВАТА РЕЦЕПТА-БАНИЦАТА Е МНОГО ВКУСНА-ДЕЦАТА МИ СА ОЧАРОВАНИ ОТ РЕЗУЛТАТА-ТОВА Е ЗАКУСКАТА ЗА МОЕТО СЕМЕЙСТВО!

    ОтговорИзтриване
  11. Много се радвам, че ви е харесала баницата - наистина става много вкусна!

    Хубава вечер ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване