Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 7 януари 2011 г.

Торта с кисело мляко


Тази торта е страхотна - знам, че кремчето с кисело мляко ще ви се стори необичайно, но това ще е само докато не опитате от тортата.След първата хапка всякакви съмнения ще изчезнат - тази торта беше откритието ми през миналото лято.Това си е бисквитена торта, но кремът я превръща в нещо съвсем различно - чудесна е.
Рецептата е на Снежи , много й благодаря, че я сподели с мен и останалите момичета от готварският форум на бг- мама.

Необходии продукти :

2 пакетчета бисквити Петит бьор
2 кофички кисело мляко
250 гр. масло
1 ч.чаша захар
1 ч.чаша брашно
1 ванилена захар
50 гр. смлени орехи

Млякото със захарта и брашното се разбъркват и се кипват на котлона докато се сгъсти, бърка се непрекъснато, за да не загори и след това се прибавя ванилията, отмества се от колтона,изчаква се малко да поизстине и се слага мекото масло и се разбива с миксер, да се получи гладък крем. Реди се пласт бисквити,пласт крем и се украсява със смлените орехи.Остава се в хладилника за няколко часа , след което се похапва с удоволствие.

Рецептата на авторката е с маргарин, но аз не използвам, затова съм го заменила с масло.Мисля, че от това тортата само печели;).

Приятно тортоправене!

Източник

12 коментара:

  1. Благодаря ти!Наистина е вкусна:).

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей,Стела!
    Наистина изглежда вкусна,но киселото мляко не се ли пресича на котлона?
    Живка

    ОтговорИзтриване
  3. Не, Живе, не се пресича - разбъркваш си го предварително със захарта и брашното, слагаш го на котлона и бъркаш постоянно, докато се посгъсти.

    ОтговорИзтриване
  4. За първи път чувам от тебе за подобен крем,но след като ти го правиш,ще го пробвам и аз и съм сигурна ,че ще се получи.Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Живе, като "цъкнеш" на източник ще видиш , че тази тортичка си има доста почитатели:).И аз бях скептична, но прочетох темата и запретнах ръкави - няколко пъти я правя вече, винаги става вкусна.Дано хареса и на теб:).

    ОтговорИзтриване
  6. Потвърждавам - много приятна торта, правих я преди няколко години като беше хит в Бг-мама, оттогава не съм, но май само губя от цялата работа. И аз мислех, че кремът ще се пресече, но всичко беше ОК! Трябва пак да я спретна!

    ОтговорИзтриване
  7. petty , и на мен много ми харесва тортата, а на съпругът ми е направо любима:).Мда, странно ми звучеше направата на крема, но я правих няколко пъти и винаги с отличен резултат.И мен мамите ме убедиха да я пробвам;).

    ОтговорИзтриване
  8. Привет:), тортата е страхотна. Миналата година я правих доста често и украсявах с праскови/нектарини и филиран бадем. За съжаление точно, когато реших да я направя за гостите на РД на сина ми обърках всичко :(:(:(. Реших да сложа отгоре малини и да ги желирам, но за по-бързо желиране да използвам фризера и понеже беше около 2ч през нощта, пропуснах момента на изваждането от камерата и сега тортата е замръзнала. Преместих я в хладилника, за да се размрази постепенно, но все пак си мисля, че ще се скапе :(:(:(. Ужасно е, а гостите ще дойдат след 1-2 часа и нямам с какво да почерпя :(:(:(. Иначе си мисля, че ако не се пропусне момента би било много сполучлива идея за тази торта.

    ОтговорИзтриване
  9. myrmel4e83, дано всичко е минало успешно и тортата ти е била вкусна!Не съм пробвала да я окрася с желирани плодове, идеята е чудесна.Но и орехите много й припкат:).

    ОтговорИзтриване
  10. Привет :)! Оказа се, че на тортата нищо й няма :):). С малините отгоре пожъна голям успех. Направих я в кръгла форма за торта, която се откопчава и отстрани я украсихме с малко заквасена сметана, разбъркана с няколко лъжички захар и облепихме с натрошени бисквити. Наистина беше много вкусно. Единственото нещо, което беше минус, е че се получи малко сухичка, просто следващия път ще знам, че няма опасност да се разпадне, ако сложа повече от млечния крем :).

    ОтговорИзтриване
  11. moje li da se napravi s drugi biskviti momi4eta

    ОтговорИзтриване