сряда, 2 февруари 2011 г.
Пица Верди
За това тесто за пица научих в темата за ресторантските рецепти в готварският форум на бг- мама.Много лесно се работи с него, ако веднъж си направите такава пица - няма и да си помислите за друго тесто;).
Необходими продукти :
Необходими продукти:
500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио
Замесете тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъснете топка колкото юмрук, намажете ръцете си с олио, разтеглете тестото донякъде, поставете го в намазнена тава и раздърпайте до краищата на тавата/става и с притискане с длани, тестото е много еластично и се разтила към ръбчето на тавата/. Пицата се намазва с доматено пюре или лютеница, после кашкавал и после всичко останало- тази поредност е много важна, така кашкавалът не прегаря. Пече се в предварително загрята силна фурна, 250 гр. за 10 мин.Не трябва тестото да втасва, нито да се разточва. Количеството става за 2 тави.
Всичко може да се сложи върху кашкавала - каквото обичате, мятайте отгоре и ще се получи най- вкусната пица, която сте опитвали:).
Това е, забавлявайте се!
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
много добре изглежда пицата наистина, но от тези продукти не става ли много тесто и една топка колкото юмрук за каква големина тава се прави? мерси
ОтговорИзтриванеЗдравей:).
ОтговорИзтриванеАз разделям тестото на две топки със съвсем малка разлика, т.е. едната топка е малко по- голяма от другата.Тавите ми са с размери 28 и 32 см. в диаметър - в тях разтилам тестото и после действам така, както е описано в рецептата.
Давай смело, много вкусна става пицата, и никак не е трудна за изпълнение - няма втасване, което я прави и бърза:).
Ако не съм била достатъчно ясна, питай ме - насреща съм:).
Приятен ден!
Направих я.Брашното не стигна за толкова течности,но къде е солта?Стана ужасно безвкусна.
ОтговорИзтриванеВ това тесто мяма сол.При мен брашното си е точно, чаената ми чаша е 220 мл.- тестото трябва да е меко и еластично, да лепне - като се намазнят ръцете се оформя лесно..Наистина съжалявам, че пицата не ти се е харесала - толкова приятели съм почерпила с нея, всички си тръгват с рецепта.Блатът трябва да в съвсем тънък и вкуса на пицата всъщност зависи повече от плънката, блатът го допълва.Големи обяснения му дръпнах, но това е само защото наистина съжалявам, че не ти се е получила:(.
ОтговорИзтриванеАелис, мерси за пояснението, ще я пробвам скоро:) Фактът, че не трябва да втасва ми харесва най-много :)
ОтговорИзтриванеПриятен ден и от мен:)
Мая
Мая, дано ти допадне:).
ОтговорИзтриванеОК.Аз обаче ще пробвам да сложа сол.Надявам се пак да стане.
ОтговорИзтриванеМоже да се сложи малко сол, на мен ми допада неутралният вкус на блата, но това си е въпрос на лични предпочитания:).
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Здравей, Аелис,
ОтговорИзтриванеОще утре ще я пробвам. Точно това ми трябваше, ще правя пица, а времето ми е доста ограничено и не мога да чакам да втаса. Надявам се да ми се получи добре като твоята.
EdiLina, това е любимото ми тесто за пица - разстилаш го тъничко с ръце по тавата, слагаш плънката в реда, който съм описала, и ще имаш вкусна пица на масата си за нула време:))).
ОтговорИзтриванеМного смешно ми стана от въпроса за солта...все пак върху блата се слага кашкавал, сирене, месо и подобни продукти. Да не би да сте я направили и да се хапвали само блат, че да е без вкус? :)
ОтговорИзтриванеА рецептата ми звучи супер.
Аз имам и леки подобрения за плънката, ако някой иска да се възползва- чуквам и по едно яйце по средата, а кашкавалът го слагам отгоре, но малко преди да изключа фурната, за да не загори.
ОтговорИзтриванеЗдрасти Аелис! Аз съм Силия/sylya от BG-mamma. Преди 7 години пуснах темата 'РЕСТОРАНТСКИ/Кръчмарски рецепти' и от неудобство поради факта, че всички момичета публикуваха рецепти от ресторанти там, а аз която пуснах темата нямах нищо публикувано.... ПУБЛИКУВАХ рецептата за прословутата 'ПИЦА на ПИЦАРИЯ ВЕРДИ'. Е, честно! Такъв фурор не съм очаквала. Аз я правя от дълги години и също добавям от себе си малко сол/понеже съм соленолюбка/, но я дадох без сол понеже идеята на темата беше оригинални ресторантски рецепти. Куриоза е в това, че лично за мен това тесто не е най-предпочитаното, но народа пощуря по него.
ОтговорИзтриванеА да, в момента търся друго тесто за пица, като тези които продават на улицата и така без да искам попаднах на твоя блог където се натъкнах пак на ВЕРДИ!!! Късмет ти пожелавам.