Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 2 февруари 2011 г.

Пица Верди


За това тесто за пица научих в темата за ресторантските рецепти в готварският форум на бг- мама.Много лесно се работи с него, ако веднъж си направите такава пица - няма и да си помислите за друго тесто;).


Необходими продукти :

Необходими продукти:
500 гр. брашно
20 гр. мая - 1/2 кубче
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
8 с.л. олио

Замесете тесто /маята се разтваря в хладкото млякото + много малка щипка захар, яйцата се разбиват и всичко се омесва до меко тесто/. Откъснете топка колкото юмрук, намажете ръцете си с олио, разтеглете тестото донякъде, поставете го в намазнена тава и раздърпайте до краищата на тавата/става и с притискане с длани, тестото е много еластично и се разтила към ръбчето на тавата/. Пицата се намазва с доматено пюре или лютеница, после кашкавал и после всичко останало- тази поредност е много важна, така кашкавалът не прегаря. Пече се в предварително загрята силна фурна, 250 гр. за 10 мин.Не трябва тестото да втасва, нито да се разточва. Количеството става за 2 тави.
Всичко може да се сложи върху кашкавала - каквото обичате, мятайте отгоре и ще се получи най- вкусната пица, която сте опитвали:).

Това е, забавлявайте се!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

13 коментара:

  1. много добре изглежда пицата наистина, но от тези продукти не става ли много тесто и една топка колкото юмрук за каква големина тава се прави? мерси

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей:).
    Аз разделям тестото на две топки със съвсем малка разлика, т.е. едната топка е малко по- голяма от другата.Тавите ми са с размери 28 и 32 см. в диаметър - в тях разтилам тестото и после действам така, както е описано в рецептата.

    Давай смело, много вкусна става пицата, и никак не е трудна за изпълнение - няма втасване, което я прави и бърза:).
    Ако не съм била достатъчно ясна, питай ме - насреща съм:).

    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Направих я.Брашното не стигна за толкова течности,но къде е солта?Стана ужасно безвкусна.

    ОтговорИзтриване
  4. В това тесто мяма сол.При мен брашното си е точно, чаената ми чаша е 220 мл.- тестото трябва да е меко и еластично, да лепне - като се намазнят ръцете се оформя лесно..Наистина съжалявам, че пицата не ти се е харесала - толкова приятели съм почерпила с нея, всички си тръгват с рецепта.Блатът трябва да в съвсем тънък и вкуса на пицата всъщност зависи повече от плънката, блатът го допълва.Големи обяснения му дръпнах, но това е само защото наистина съжалявам, че не ти се е получила:(.

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис, мерси за пояснението, ще я пробвам скоро:) Фактът, че не трябва да втасва ми харесва най-много :)
    Приятен ден и от мен:)
    Мая

    ОтговорИзтриване
  6. ОК.Аз обаче ще пробвам да сложа сол.Надявам се пак да стане.

    ОтговорИзтриване
  7. Може да се сложи малко сол, на мен ми допада неутралният вкус на блата, но това си е въпрос на лични предпочитания:).
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Аелис,
    Още утре ще я пробвам. Точно това ми трябваше, ще правя пица, а времето ми е доста ограничено и не мога да чакам да втаса. Надявам се да ми се получи добре като твоята.

    ОтговорИзтриване
  9. EdiLina, това е любимото ми тесто за пица - разстилаш го тъничко с ръце по тавата, слагаш плънката в реда, който съм описала, и ще имаш вкусна пица на масата си за нула време:))).

    ОтговорИзтриване
  10. Много смешно ми стана от въпроса за солта...все пак върху блата се слага кашкавал, сирене, месо и подобни продукти. Да не би да сте я направили и да се хапвали само блат, че да е без вкус? :)
    А рецептата ми звучи супер.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз имам и леки подобрения за плънката, ако някой иска да се възползва- чуквам и по едно яйце по средата, а кашкавалът го слагам отгоре, но малко преди да изключа фурната, за да не загори.

    ОтговорИзтриване
  12. Здрасти Аелис! Аз съм Силия/sylya от BG-mamma. Преди 7 години пуснах темата 'РЕСТОРАНТСКИ/Кръчмарски рецепти' и от неудобство поради факта, че всички момичета публикуваха рецепти от ресторанти там, а аз която пуснах темата нямах нищо публикувано.... ПУБЛИКУВАХ рецептата за прословутата 'ПИЦА на ПИЦАРИЯ ВЕРДИ'. Е, честно! Такъв фурор не съм очаквала. Аз я правя от дълги години и също добавям от себе си малко сол/понеже съм соленолюбка/, но я дадох без сол понеже идеята на темата беше оригинални ресторантски рецепти. Куриоза е в това, че лично за мен това тесто не е най-предпочитаното, но народа пощуря по него.
    А да, в момента търся друго тесто за пица, като тези които продават на улицата и така без да искам попаднах на твоя блог където се натъкнах пак на ВЕРДИ!!! Късмет ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване