Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 24 февруари 2011 г.

Захарни възелчета


Рецептата за тези вкусни сладки имам от Боби - ще ви издам една тайна: много обичам да й ходя на гости:).И си имам основателни причини за това:).
Първо - тя ми е безкрайно симпатична;).
Второ - страхотна кулинарка е и за мен е истинско удоволствие да се наслаждавам на гозбите й.
Трето - всеки път , като й гостувам, се надявам да науча нова рецепта, с която да зарадвам семейството и приятелите си, а след това да я споделя и с вас:).
Е на това му викам аз " ефектът на пеперудата":)))).
Не бях опитвала тези сладки, преди да ги приготвя - Боби ме увери , че са вкусни и за мен това беше достатъчно.Не сбърках, че й се доверих - получиха се наистина едни чудни малки хапки, препоръчвам ви ги.
Направих половин доза от сладките, тъй като количествата на продуктите ми се видяха много - оригиналната рецепта е с удвоено количество продукти, като яйцата са три.


Необходими продукти :

1 ч.ч. прясно мляко
20 гр. жива мая
1/2 ч.ч. олио
1 яйце + един жълтък(беше ми останал от мидичките)
1 ванилена захар
около 500 гр. брашно
кристална захар

Маята се размива в затопленото прясно мляко - да не е горещо, просто леко затоплено.Брашното се пресява ( не цялото количество ), прави се кладенче и в него се слагат разбърканите яйца, олиото , ванилията и прясното мляко с размитата мая.Замесва се меко тесто, ако е нужно добавете малко брашно - меси се, докато спре да лепи.Тестото се остава за 2 часа в хладилника.След като се извади се правят малки топченца, колкото орех, всяко топче се разтегля на фитилче, овъргалва се в кристална захар и се завързва на възелче.Нареждат се в тавичка, застлана с хартия за печене, на разстояние едно от друго.Пекат се в предварително загрята фурна на 180 гр. до леко покафеняване.

Чудни са, опитайте ги!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

20 коментара:

  1. И изглеждат чудни, ще опитаме!

    ОтговорИзтриване
  2. Traiana , много приятни сладки са, дано ти харесат:).

    ОтговорИзтриване
  3. Стела страхотни са още днес ще ги пробваме, и задължително ще се похваля :)

    ОтговорИзтриване
  4. Елена, искрено се надявам да ти харесат:).

    ОтговорИзтриване
  5. Чудни изглеждат, много харесвам такива лесни рецепти със захарен край:)

    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета, и аз съм фен на лесните рецепти със захарен завършек;).
    Прекрасен уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. От тук ми замириса на нещо вкусно и страхотно!

    ОтговорИзтриване
  8. Lulu , вкуснички са, пак ще се правят:).
    Приятни почивни дни и много усмивки:)!

    ОтговорИзтриване
  9. Задължително ще се приготвят :) много вкусни изглеждат!! Още като ги видяхме :) и ги пожелахме вкъщи!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Мина, много ми е приятно, че са ви направили впечатление:).И аз си пожелах едни козуначени кифлички, когато вчера ти бях на гости:))).

    ОтговорИзтриване
  11. Сладките са чудесни-знам ги като чешки възли и тестото се завива в кърпа и се потапя в топла вода да втаса!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Напълно е възможно да става въпрос за едни и същи сладки с леки различия в начина на приготвяне.Пробвайте и този вариант и разкажете дали има разлика във вкуса:).

    ОтговорИзтриване
  13. Стела нали ти обещах че ще ги направя :) Вече ги нама ометоха се за раз бройки. Да ти кажа аз ги замесих от вечерта и цала нощ тестото престоя в хладилника, но не сматам че се това се отрази на вкуса им. Резултата е ясен купата е празна пак ще се правят :)
    Благодаря че сподели рецептата!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Аелис,много вкусно изглеждат сладките!
    До колкото разбирам от рецептата втасването на тестото е в хладилника,нали?Успява ли да се надигне за това време?

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Елена , радвам се, че са ви харесали възелчетата!Аз си ги държах точно два часа, но вече ще знам, че и повече да ги държа - нищо няма да им стане:))).Благодаря ти за хубавият коментар:)!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Еликсир , права си - надига се тестото в хладилника.Държах го два часа, както си пише в рецептата - когато го извадих, беше увеличило обема си.Явно беше достатъчно, защото много вкусни станаха сладките.

    ОтговорИзтриване
  17. Изглеждат страшно вкусни и още днес ще ги направя! Благодаря за рецептата!
    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Vili , надявам се да ти харесат:).

    Честит празник и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Blagodarq za receptata!
    Prekrasni, hrupkavi i efektni stanaha.
    Napravih 1/2 doza i se polu4iha 20 broq, no drugiqt put 6te e cqlata doza.:))

    ОтговорИзтриване
  20. Tina, чудесно е , че си се решила да ги пробваш и че са ти харесали:)!Благодаря ти за хубавият коментар:)!

    ОтговорИзтриване