Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

петък, 18 март 2011 г.

Месеница без мляко


Тези дни бях философски настроена и потърсих отговор на един много важен въпрос - какво обичам да си хапвам най- много:).И така, след дълги и мъчителни размисли формирах топ три на любимите ми храни.
1.Сладкиши и торти
2.Паста, пица, лазаня и всякакви други италиански вкусотии
3.Питки, тутманици, месеници, баници и т.н.

Е това е - въглехидрати, въглехидрати и пак въглехидрати:).Съвремието отрича тази група храни, заклеймява ги като вредни, а в повечето диети "въглехидрати" си е направо забранена дума.
Аз обаче си имам мое лично мнение по въпроса - тялото ни се нуждае от всички групи храни, дори и от въглехидратите.Те ни зареждат с енергия и настроение , правят ни трудоспособни и подобряват мозъчната дейност.Ако парче торта ни прави щастливи, защо да се измъчваме от угризения, след като го хапнем?Колко ще се отрази парче сладкиш на теглото ни?Ако парче шоколад ни прави по- умни, защо да се отказваме от него?Ах, ето че пак се разфилософствах:))).
Може и да има някаква грешка в логичните ми разсъждения, но факта, че топ три на любимите ми храни е изцяло въглехидратен е непроменим:).
Разбира се, не се храня само с това - вече казах, че според мен тялото ни се нуждае и от трите основни хранителни групи ( белтъчини, мазнини и въглехидрати)и никоя от тях не бива да бъде пренебрегвана, тъй като всяка си има важна функция.
Пак се отклоних от темата.



Да кажа сега за месеницата - много вкусна се получи, препоръчвам ви я горещо.Тя е един апетитен и достоен представител на групата, заела третото място в моята класация:).

Необходими продукти:

500 мл. хладка вода
3 яйца- отделяте единият жълтък за намазване
2/3 кубче мая
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
Около 1 кг. брашно - пресято / при мен отиде съвсем малко повече от килограм/

За плънката:
125 гр. разтопено масло / аз използвах повече, около 150 гр./
250-300 гр. сирене

За поръсване ( по желание):
сусам

В 100 мл. от затоплената вода добавете захарта и маята, да се разтвори и се изчаква 10 мин. да "шупне".През това време си пресейте брашното, към него добавете солта и направете кладенче.В него изсипете шупналата мая, останалата затоплена вода и леко разбитите яйца.Месите , докато тестото спре да лепи и го оставяте да втаса на топло, докато удвои обема си.
Разделяте тестото на четири топки - разточвате първата топка на кръгла, елипсовидна или каквато ви се получи кора:).Мажете я с разтопено масло, ръсите със сирене.Втората кора също разточвате и слагате върху първата.Пак мажете с масло и поръсвате със сирене.Двете кори завийте на руло и леко го усучете.Разрязвате го на рулца с дължна около 3-4 см.и ги обръщате с разрязаната част нагоре - приличат на пънчета.Редите ги в намазнена и набрашнена форма или тавичка.По същият начин процедирате и с другите две топки.Използвайте по- голям съд, да има малко разстояние между пънчетата, но съвсем малко - те ще си втасат настрани и нагоре и така месеницата ви ще стане по- висока:).Така подредена се оставя да втаса на топло , маже се с жълтък, размесен с малко олио.Ако желаете поръсете със сусам, не е задължително.
Месеницата се слага в незагрята фурна, в началото само на долен реотан, на 200 гр., след 20 мин. се вклучва и горният реотан.Ако се зачерви прекалено бързо отгоре - покрийте с фолио.Ако вие сте свикнали да печете питки и тутманици по друг начин - действайте смело, пак ще ви се получи.Моята фурна е малко щадяща отдолу и затова първо пека само на долен реотан , а след това включвам горният.

След изпичането може да завиете месеницата с кърпа, да се позадуши и омекне, но може и да е нападнете още топла, топла - тогава е най- вкусна:).Чудесно се съчетава с чаша айрян:).

Приятно месене и още по- приятно похапване!

6 коментара:

  1. Аелис,много вкусна месеница!Особено поръсена със сусам е точно по мой вкус!
    И при мен същите топ 3 са любими:)),да видим само как ще се разберем с кантара:)))!

    ОтговорИзтриване
  2. Еликсирче, имаме еднакви вкусове значи:))).За кантара какво да ти кажа - внимавам да не прекалявам, че пролетта дойде, всичко излиза наяве:))).Планирах да изям само едно рулце от месеницата, ама станаха повече:).Ще се разберем някак с кантарчето:).

    ОтговорИзтриване
  3. Аелис страхотна месеница! И аз правя с вода, когато ме домързи да ходя до магазина:))

    ОтговорИзтриване
  4. Benita , благодаря ти!Повечето от печивата, които съм правила, са или с прясно, или с кисело мляко и реших да пробвам как ще е без тях - месеницата стана много вкусна въпреки липсата им в рецептата:).

    ОтговорИзтриване
  5. Ммммммм..., много апетитно изглежда!
    Аелис, направи ли болярска пита по моята рецепта?
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. The witch, не съм я правила още - все съм на работа тези дни , не ми остава време за питки:(.Непременно ще се похваля , като я направя:).

    ОтговорИзтриване