понеделник, 2 май 2011 г.
Шоколадов сладкиш без брашно
Рецептата е на Дейвид Роко - голям фен съм му и когато имам възможност винаги гледам предаването му по Фиеста ТВ.Много е чаровен, и готви с такъв размах и без никакво усилие, все едно е най-естественото нещо на света.
От много време планирам да направя шоколадова торта без брашно - така е озаглавена и рецептата на Дейвид Роко, но аз я "прекръстих" просто защото повече ми прилича на сладкиш:).Е, няма опасност г-н Роко да го прочете и да ми се разсърди:))).
В началото , когато извадих сладкиша от фурната, бях леко разочарована - надигна се малко при печенето и спадна при изваждането.Реших, че ще се изяде, но няма да го публикувам, след като не ми се е получил както трябва.Промених решението си веднага, след като го опитах- оказа се много вкусен, мек, шоколадов и топящ се в устата.После се сетих , че съм гледала предаването, в което Дейвид и Джия приготвиха тази торта във формата на елха за коледното им тържество и тя съвсем не изглеждаше "бухнала", което може би означава, че такава трябва и да бъде.Е, ако вашият сладкиш не спадне след печенето - значи сте се справили по- добре от мен:))).Гарантирам ви , че бухнал или не, много ще ви хареса!
Необходими продукти :
200 гр. полу-сладък, тъмен шоколад
100 гр. масло
100 гр. захар
4 яйца
Сложете маслото и начупеният шоколад на водна баня, за да се разтопят заедно. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците със захарта, докато добият почти бял цвят- отнема известно време. Една щипка сол в белтъците, докато ги бъркате, ще им помогне да образуват твърди връхчета. Бавно налейте поохладеният шоколад при жълтъците и разбъркайте. Добавете белтъците, които трябва да останат пухкави - бъркайте леко, с дървена лъжица, по посока отдолу нагоре. Сипвайте по малко и разбърквайте внимателно. Намазнете и набрашнете формата , в която ще приготвите сладкиша и застелете дъното и с хартия за печене. Сипете сместа в нея и я печете 40 минути във фурната, на 180 градуса- моята я извадих след 25 мин., тъй като изглеждаше готова. Поръсете с малко пудра захар.
При обръщането ми тортата се пропука леко в средата - много е нежна и крехка, бъдете по-внимателни от мен при обръщането.Добре,че подобни неща не влияят на вкуса:))).
Няма да ви казвам колко парченца изядох - престанах да ги броя след второто:))).
Приятно готвене и още по приятно похапване!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
ММммм,гледала съм този епизод от поредицата,браво,Аелис,великолепен е станал сладкиша ти!
ОтговорИзтриванеЕликсирче, благодаря ти!Знаех си, че ти ще оцениш опита ми да кулинарствам по рецепта на Дейвид Роко:))).
ОтговорИзтриванеЧудна е ! Жалко, че съм на диета, но виртуално здраво се облизах и "похапнах":)
ОтговорИзтриванеТраяна,успешно диетуване!Радвам се, че съм те почерпила, макар и виртуално:)!
ОтговорИзтриванеКой каза шоколад?
ОтговорИзтриванеМммм, присламчвам се веднага, още повече, че и аз харесвам този сладур Дейвид.
Аелис, страхотен сладкиш, благодаря, че ни го показваш!
Хубава вечер!
Вие просто не знаете какво е шоколад за мен! До преди 3-4год имах алергия от шоколад! Тогава просто не ми се живееше, но се радвам, че вече се оправих и падне ли ми шоколад, не си мислете, че ще оставям на другите!
ИзтриванеМариета, и за мен думичката "шоколад" е вълшебна:))).Мда, голям сладур е Дейвид Роко;).
ОтговорИзтриванеХубава вечер и на теб!
Много изкушителна рецепта,зарази ме и мен с желание да я пробвам:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Нели, вкусна е тортичката, дано ти хареса:)!Бях ти на гости преди малко, много интересни неща видях, поздравления!
ОтговорИзтриванеЧудно ми е дали ще може да го навия на руло?
ОтговорИзтриванеНели, много е крехък, не мисля, че може да се навие на руло:(.
ОтговорИзтриванеAз,все пак опитах,ако се внимава повече ще е по-сполучлив вида,но за вкуса- Просто трябва да се опита!:)СТРАХОТЕН ВКУС!!!
ОтговорИзтриванеНели, радвам се, че ти е харесала тортичката:))).И аз съм на мнение, че е страхотна на вкус:).
ОтговорИзтриванеГледайки, почти предусещам прекрасния вкус на този сладкиш/торта. Браво, Аелис! ;)
ОтговорИзтриванеИскам само да попитам с какъв диаметър трябва да е тавичката?
Формата, в която правих този сладкиш е с диаметър 26 см..По време на печенето малко се наду, след изваждането поспадна - така или иначе тъничък се получи, но това е идеята - има вкусна коричка отгоре и отдолу, а по средата е леко влажен и много шоколадов - чудесен е!Дано да ви хареса!
ОтговорИзтриванеискам да пипитам, трябва да ли да намазнява и набрашнявам дъното на формата след като ще има хартия за печене. Страхотен блог, все едно съм във филма "Джули и Джулия"....поздравления...Дори и аз се изкушавам да си спретна едно кулинарно блогче...Успех на теб...справяш се страхотно
ОтговорИзтриванеДани
Дани,радвам се, че ти харесва блога ми:).И никак не е трудно да си направиш такъв - иска се само желание и малко свободно време:).
ОтговорИзтриванеЗа сладкиша - ако ще го обръщаш, хубаво е страните на формата да са намазнени и набрашнени, така няма опасност да ти залепне отстрани.За дъното - като е намазнено хартията много хубаво полепва по дъното и така по- лесно се разлива сместа , иначе има опасност да се понабръчка и да се отрази на външният вид на сладкиша.
А филмът "Джули и Джулия" ме вдъхнови да направя брускети и телешко по бургундски - и двете са голяма вкусотия;).
Прекрасен ден ти желая!
Може ли да го залеем с карамелова заливка дали ще се получи?
ОтговорИзтриванестрахотна рецепта! но какво значи полу-сладък тъмен шоколад?
ОтговорИзтриванеОбикновено тъмните шоколади са полу- сладки, така че грабвай който предпочиташ:).
ОтговорИзтриванеЗа карамеловата заливка - не съм пробвала, но тази торта е толкова шоколадова, че най- добре е да се остави чиста.Повече върви като допълнение лъжица заквасена сметана.
ОтговорИзтриване