Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 7 май 2011 г.

Талиателе с левурда и синьо сирене


Вече съм ви разказвала за това колко много обичам паста във всичките й разновидности и с всякакъв вид сосове.Наскоро със съпругът ми бяхме на едно много хубаво семейно събиране, поводът беше кръщенето на синът на негов втори братовчед.Чудесно си прекарахме, запознахме се с една телевизионна звезда , а аз дори успях да науча нещо ново за мен, свързано с пастата:))).Вярна на себе си, по някое време подхванах темата за вкусничко похапване, много от гостите се отзоваха и така стигнахме и до италианската кухня - едно от момчетата сподели, че обожава паста, приготвена със заквасена сметана.Споделих му, че досега съм приготвяла паста с готварска сметана , а любими ми са италианските ястия с доматен сос.Момчето ме изслуша много търпеливо,след което настоя, че пастата със заквасена сметана е най - вкусна.Имам си едно неписано правило - никога не пренебрегвам мнението на мъж, когато се отнася за нещо вкусничко за похапване:))).Та реших в най- близко бъдеще да си приготвя паста със заквасена сметана и да разбера дали ще ми хареса повече от тази с готварска.
Е много ми хареса - и няма да спра дотук, а ще ви споделя, че това става една от най-най любимите ми рецепти с паста.Освен заквасената сметана нямах други указания от въпросният млад мъж, но затова пък срещнах прекрасната рецепта на Драго - цък.

И така - в света на математиката две плюс две прави четири, а в моя свят рецепта на Драго плюс указания на разбиращ от паста младеж прави Талиателе с левурда и синьо сирене:))).Страхотна паста, непременно я опитайте!!!



Необходими продукти:
250 гр. талиателе
50 гр. синьо сирене
6-7 листа левурда( мечи лук, див лук, див чесън)
25 гр. масло
175 гр. заквасена сметана

Пастата се сварява в подсолена вода според указанията на опаковката.
В тиган разтопете маслото и в него запържете нарязаната на ивици левурда за около 3 минути.Синьото сирене намачкайте в заквасената сметана, добавете така получената смес към запържената левурда и разбъркайте, докато се получи не много гъст гладък сос - не дръжте сметаната продължително на котлона, достатъчно е само да клокне и е готова.
Прецедете пастата, добавете соса, разбъркайте и поднесете веднага.

Това количество хапнахме със съпруга ми и питахме за още:))).Не бях сигурна в успешният си опит, затова направих по- малко количество, но следващият път ще знам - удвоявам количествата и ще можем да си хапнем всички от тази наистина вкусна паста.

Приятно готвене и още по- приятно похапване!!!

8 коментара:

  1. Траяна, поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. За мой срам за пръв път чувам за левурда :))
    предполагам пропускането му или заместването не са желателни, а по пазарите ли да го търся ?
    много апетитна снимка, иска ми се да го пробвам :))

    ОтговорИзтриване
  3. Левурдата днес изобилства в блоговете!
    Чудесно изглежда пастата ти,Аелис!
    Аз правя паста със сметана,без значение от коя,зависи каква ми се намира,а любима ми е пастата с тиквички,песто и сметана!

    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен, и аз съвсем скоро научих за съществуването на тази ароматна зеленийка:))).Да, аз си взех левурда от пазара, наричат я още мечи лук, див лук, див чесън - все едно и също е.Дано я намериш лесно, не се сещам с какво може да се замени, много е специфичен аромата й.

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсир, напоследък все на рецепти с левурда се натъквам, та затова и аз реших да спретна нещо с нея - да не остана по- назад:))).Имаш ли рецептата на твоята любима паста в блога ти?

    ОтговорИзтриване
  6. Аелис, ти да не четеш мислите ми...
    Предвидила съм утре вечер да правя паста със сос от синьо сирене. Но ще използвам не заквасена, а течна сметана.
    Надниквай, за да видиш резултата.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. The witch , непременно ще надникна да се осведомя каква вкусотия си направила:).

    ОтговорИзтриване