Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 11 юни 2011 г.

Питка със сирене и две награди


Мислех си, че като дойде лятото и вече няма да ми се хапват толкова питки.Е, излъгала съм се - жегите въобще не ми пречат на желанието за месене:))).Покрай машинката малко мързеливата направих питката - тя омеси тестото, аз го оформих и мушнах във фурната;).
Тестото всъщност е на питка Паркър, но то ми е толкова вкусно, че си заслужава втора публикация - само съм добавила сирене, че голямата ми дъщеря много обича да го има в питките:).Много хубаво тесто, препоръчвам ви го!



Необходими продукти :

2 яйца
280 мл. прясно мляко
4 равни с.л. захар
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая - ползвах на д-р Йоткер
60 гр. масло
около 700 гр. брашно



Ако ще месите на ръка :

В купичка се слага маята, 80 мл. топло прясно мляко и една супена лъжица захар и се остава да шупне.В съда, в който ще месите, се пресява брашното, към него се добавя солта и останалите 3 с.л. захар, прави се кладенче, в което се изсипват останалите продукти - маслото да е разтопено, а млякото / останалите 200 мл./ затоплено.Хубаво е и яйцата да са на стайна температура, но ако сте забравили да ги извадите - разбъркайте ги, добавете затопленото мляко към тях и те ще се затоплят по този начин, после ги прибавете към брашното.Замесва се меко тесто, да не лепне по ръцете.Остава се на топло да втаса, докато удвои обема си, след което се оформя по желание - аз оформих на пънчета, вижда се на снимката.Оформеното тесто се слага в намазнена и набрашнена тавичка и се оставя да втаса още веднъж.След това се маже с разтопено масло, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята на 200 гр. фурна.В моята стана за 30 мин., но вие си я наблюдавайте, при вас може да е готова за различно време.

В машината за хляб:

Слагате първо течните продукти, после брашното и накрая маята - пускате на програма "Тесто" - при тази програма машинката меси тестото и то втасва един път.После оформяте , изчаквате да втаса втори път, мажете с масло, поръсвате със сусам ( по желание) и печете във фурната.

Да кажа две думи за оформянето - направих го , като използвах за образец Венецът от кифлички на Селма
Разделяме втасалото един път тесто на 2 части.
Всяка част разточваме на кръг.
Единия кръг намазваме с разтопеното масло и поръсваме с натрошеното сирене.
Отгоре слагаме другия кръг.
Разточваме кръговете заедно още малко.
Разрязваме ги на 12 триъгълника.
Завиваме ги на кифлички от тъпата към острата част.
Редим кифличките една до друга във форма с дупка(като за кекс).
Оставяме ги да втасат много хубаво(да увеличат обема поне 2 пъти)и печем.

Тъй като формата ми за кекс се оказа малка и не събра всички кифлички, наложи се да опека две малки питки - никой не се оплака, ометоха се и двете:))).

Дългичко се получи, но всъщност това е една много лесна за правени питка - опитайте я!

А сега да се похваля и с наградите - и друг път съм ви казвала, много ме радват тези награди, винаги са едни такива цветни и красиви:))).

Едната награда ми е от Нина :



Другата е от Мони:



Момичета, трогната съм от вниманието ви!Продължавайте да ни радвате с вкусните си рецепти!!!

19 коментара:

  1. Аелис,тестото за питки Паркър и на мен ми е едно от най-любимите.Питките ти ми действат много изкушаващо!Честито за наградите!Особено ми е приятно,че Мони на свой ред е споделила с теб наградката и ще краси и твоя блог!

    Хубав и надявам се слънчев ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  2. Аелис, страхотни са питките!
    Мен никаква ме няма в оформянето, но ти добре си обяснила как става и може някой път да пробвам по този начин.

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, хубава е тази традиция с наградите, мило е някак си, и стимулиращо:))).
    Да, много е хубаво тестото, най- редовно го експлоатирам:).

    ОтговорИзтриване
  4. Ели, скоро гледах в блога ти една много красива торта:).След като успяваш в тортоправенето - то оформянето на питки никак няма да те затрудни, просто трябва желание да имаш и си готова:))).

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, фантастично изглежда. Май е време и аз да го пробвам това тесто.
    А желанието за питки при мен винаги е в излишък...

    ОтговорИзтриване
  6. Илианка, много е вкусно тестото.Ти си майсторка, и красиво ще го докараш:))).

    ОтговорИзтриване
  7. Аелис, страхотна питка :)
    Честити награди!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита награда! напълно заслужена!

    ОтговорИзтриване
  9. Аелис, прекрасна е питката!:-)
    От сърце ти желая още много награди!:-)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Траяна, Мони - благодаря ви от все сърце!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Аелис, поредното ти изкушение. И аз мисля да намаля питките през лятото,но вмомента съм се вманиачила в онзи бърз хляб и немога да се наситя. Ще замеся и твоето тесто, сигурна съм в прекрасния резултат.
    Единствено се притеснявам, че колкото повече навестявам блоговете ви, толкова повече се увеличава списъка с чакащите рецепти.

    ОтговорИзтриване
  12. Нина, не си сама, да знаеш - Д-то на компютъра ми е изпълнено с неизпробвани рецепти, чакащи ред:)))).

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесно изглежда питката, а тестото Паркър е наистина страхотно и честити награди.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Диана, благодаря ти!Явно тестото си има доста почитатели, което е напълно разбираемо - наистина е сполучливо и лесно се работи с него.
    Усмихната седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  15. Стела, честити награди, абсолютно заслужени. :) За питката какво да кажа, поредното ти искушаващо предложение. Точно си мислех, че не съм правила скоро нещо от тесто и попадам на твоята питка. Много ми хареса ще взема да запретна ръкави :))))

    ОтговорИзтриване
  16. Елена, благодаря ти!
    Много е вкусна питката, направо я почвай:))).

    ОтговорИзтриване
  17. Аелис, поздравление за поредното чудесно кулинарно изпълнение. Толкова апетитно изглежда... Мммм...
    Надникни при мен, за да видиш моите питки Паркър по рецепта на marabu от Гответе с мен. Търси в "Солени магии" Питки "Розички".
    Аплодисменти за наградите. Толкова са мотивиращи, нали?!
    Желая ти успех!

    ОтговорИзтриване
  18. The witch, сега ще ти дойда на гости да видя питките - сигурна съм , че ще са чудесни!Мда, много са мотивиращи тези награди, много ме радват:))).

    ОтговорИзтриване