четвъртък, 16 юни 2011 г.
Бухтички
Тези малки вкусни хапчици са специалитет на съпруга ми - може би защото рецептата е на майка му:))).Записвам рецептата в блога по негово желание и с негово разрешение:))).Аз помоганах ,като снимах;).
Много са вкуснички тези бухти - децата ги обичат с пудра захар или течен шоколад, аз много ги харесвам с ягодово сладко.Може да се хапват и със сирене - варианти много, на който както му харесва.
Лесни са за приготвяне и още по- лесни за унищожаване:))).
Ако ги опитате и ги харесате - да кажете, ще похваля скъпият от ваше име:))).
Необходими продукти:
1 кофичка кисело мляко - 400 гр., пълномаслено
1 ч.л. сода - с връх
1 равна ч.л. сол
1 яйце - предварително разбито
2 ч.ч. брашно- чашата ми е с вместимост 220 мл.
От посочените продукти се забърква тесто - не е гъсто като тесто за месене, малко по- гъсто е от кексово тесто.Содата угасете в киселото мляко, добавете солта , яйцето и брашното, като разбърквате с вилица.
Сложете по- дълбок съд на котлона и налейте олио - около три- четири пръста, бухтичките се пържат на маслена баня.Нека олиото загрее, но не на максимална степен на котлона - от 6 възможни степени се пържат на 4.С чаена лъжица гребвате от сместа и слагате в олиото - образуват се най- различни причудливи формички, децата обичат да ги оприличават на разни животни:)).С помощта на лъжичката ги обръщайте, когато се зачервят от едната страна, някои се обръщат сами.Готовите бухтички изваждайте с решетъчна лъжица и ги поставете в съд, покрит с домакинска хартия, да попие излишната мазнина.
Пържат се бързичко, за 15-20 мин. сте готови със закуската:)).
Хапвайте ги с каквото ви е вкусно!
Приятно готвене и още по- приятно похапване!
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Не съм ги опитала още, но да кажа само колко се възхитих от способностите на мъжа ти! Изглеждат толкова пухкави и вкусни, че наистина ми трябва съвсем малко да зарежа диетата и да пържа бухти по нощите.....Хората казват, че съдбата събра и при вас тя е надминала себе си- един с друг да събере два такива кулинарни таланта. Колко килограма сте с тези заложби, ако мога да попитам?!? :-)
ОтговорИзтриванеМного са сладурски!Поздрави на съпруга ти за чудесната закуска!
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Аелис!
Ау, прекрасни са, Аелис! Дано се прибера по-навреме днес от работа и да ги направя. Страшно ми се доядоха!
ОтговорИзтриванеБлагодаря и на теб и на съпруга за споделената рецепта :)
Бубе, много ме развесели коментара ти:))).Ще кажа на скъпият, че си го нарекла "кулинарен талант", ще ходи щастливо усмихнат няколко дни, то и аз едва-едва ще стъпвам по земята:))).За килограмите - скъпият все около 100 се върти и все ме упреква, че аз съм била виновна:))).Аз изглеждам сносно, ама ще видим докога:).При теб зърнах едни тарталети, още не мога да ги забравя:))).Видях и снимката в профила ти- много си хубава, нямаш нужда от диети:).
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за хубавият коментар!!!
Еликсирче, непременно ще го поздравя!
ОтговорИзтриванеПриятен ден и на теб!!!
fedora, дано ти харесат бухтичките!
ОтговорИзтриванеПриятна работа и усмихнат ден ти пожелавам!!!
Стела,страхотни са-поздрави го.С едни хрупкави връхчети ми изглаждат,ммммм-никога не съм правила бухти,но сега ме предизвикават.Очаквам от него и други специалитети-и моят съпруг е около 100-те и затова съм била допринесла аз-ха ха!Приятен ден!
ОтговорИзтриванеЖиве, да, на някои бухтички се образуват връхчета, много вкусни и хрупкави:).Да, то мъжете си приличат по много неща, към всички тях ще добавим и кого упрекват за излишните си килограми:)))).Е, може и да има мъничко истина в това им твърдение:))).Когато се оженихме беше около 80 кг., та не знам, може и прави да се окажат в това си твърдение съпрузите ни:))).
ОтговорИзтриванеАелис, не е честно да публикуваш едно след друго тези тестени изкушения!
ОтговорИзтриванеНа сладко ще устоя, ама на пити, хлябове, бухтички и други подобни вкусотии хич не мога :)), а пазя все пак някаква линия, лято е :)
Страхотно изглеждат тези бухтички и много, много обичам. Благодаря за рецептата, ще пробвам варианта на твоя съпруг!
Lety , какво да направя, като много обичам тестени вкусотии.Знам, че не са особено здравословни и са направо враг на хубавата линия, но не мога да им устоя.Ти пак успяваш да устоиш на сладкишите, на мен те са ми най- голямата слабост...Веднага след тях са тестените изкушения:))).
ОтговорИзтриванеДано ти хареса рецептата на скъпият;).
Аелис, много са хубави! Поздравления за съпруга ти!
ОтговорИзтриванеМама правеше такива и знам колко са вкусни ;)
Ели, няма по-вкусни ястия от тези на мама:).
ОтговорИзтриванеПриятен уикенд!
Много са хубави! Подобни на моите:)))
ОтговорИзтриванеМного са вкусни бухтичките. Правя същите от години и рецептата е от баба ми.Само че ние ги знаем като "Стисни- пусни". Така съм ги записала и в блога си.
ОтговорИзтриванеПохвала на съпруга ти за съвършенната им форма. Иска се тренинг за добиването й.
Benita , те повечето бухтички си приличат - след като знаем рецептата от майката на скъпият, много е вероятно да е популярна от "старите тефтери":).
ОтговорИзтриванеninfil , ти ги знаеш от баба си, скъпият - от майка му, явно са много популярни:))).Много интересно име си им измислила, отива им:))).Мда, много абстрактни формички им докарва скъпият:))).
ОтговорИзтриванеТова ми е най-любимото хапване от детството насам :)Моята баба ми пържеше такива и ставаха страхотни, особено с мед!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че ме върна назад с тези снимки!
Боряна , права си , много са вкусни с мед:).
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден!
Благодаря за рецептата, много хубави ми станаха!!!
ОтговорИзтриванеНай ме радва когато прочета, че някой е изпробвал моя рецепта и му е било вкусно:).Дано си харесаш и нещо друго:).
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Рецептата е вълшебна. От години правя подобна: яйцата са две; вместо сода слагам 1 бакпулвер; киселото мляко е 1/2 кофичка и добавям една чаша вода/200ml/ - стават по-леки; слагам често 1 с.л. захар и 100-150g сирене+сол на вкус; понякога ги правя само солени,като освен сол и сирене слагам ситно нарязан твърд/сух колбас-останал в хладилника, пресен лук, царевица, грах, кашкавал, спанак или друго, каквото се намира и е подходящо. Тестото трябва да е гъсто като кексово. В маслената баня се сипва с лъжица, натопена в студена вода. Бухтите не бива да се пробиват с вилица - за обръщане и вадене ползвам китайски клечки за готвене/или за хранене, но по-дълги от обикновените. Пърженето може да става в дълбок, но не много широк съд, за да се налее достатъчно количество олио, поне 250ml. По този начин могат да се обръщат сами.
ОтговорИзтриванеgreis1 , така е, чудесни стават тези бухтички.У дома скъпият ги прави, ще му споделя препоръките ти - ще се радвам да обогати рецептата с посочените от теб нещица, още по- вкусни ще станат:).
ОтговорИзтриване