Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Бухтички



Тези малки вкусни хапчици са специалитет на съпруга ми - може би защото рецептата е на майка му:))).Записвам рецептата в блога по негово желание и с негово разрешение:))).Аз помоганах ,като снимах;).
Много са вкуснички тези бухти - децата ги обичат с пудра захар или течен шоколад, аз много ги харесвам с ягодово сладко.Може да се хапват и със сирене - варианти много, на който както му харесва.
Лесни са за приготвяне и още по- лесни за унищожаване:))).
Ако ги опитате и ги харесате - да кажете, ще похваля скъпият от ваше име:))).


Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко - 400 гр., пълномаслено
1 ч.л. сода - с връх
1 равна ч.л. сол
1 яйце - предварително разбито
2 ч.ч. брашно- чашата ми е с вместимост 220 мл.

От посочените продукти се забърква тесто - не е гъсто като тесто за месене, малко по- гъсто е от кексово тесто.Содата угасете в киселото мляко, добавете солта , яйцето и брашното, като разбърквате с вилица.
Сложете по- дълбок съд на котлона и налейте олио - около три- четири пръста, бухтичките се пържат на маслена баня.Нека олиото загрее, но не на максимална степен на котлона - от 6 възможни степени се пържат на 4.С чаена лъжица гребвате от сместа и слагате в олиото - образуват се най- различни причудливи формички, децата обичат да ги оприличават на разни животни:)).С помощта на лъжичката ги обръщайте, когато се зачервят от едната страна, някои се обръщат сами.Готовите бухтички изваждайте с решетъчна лъжица и ги поставете в съд, покрит с домакинска хартия, да попие излишната мазнина.
Пържат се бързичко, за 15-20 мин. сте готови със закуската:)).

Хапвайте ги с каквото ви е вкусно!

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

22 коментара:

  1. Не съм ги опитала още, но да кажа само колко се възхитих от способностите на мъжа ти! Изглеждат толкова пухкави и вкусни, че наистина ми трябва съвсем малко да зарежа диетата и да пържа бухти по нощите.....Хората казват, че съдбата събра и при вас тя е надминала себе си- един с друг да събере два такива кулинарни таланта. Колко килограма сте с тези заложби, ако мога да попитам?!? :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Много са сладурски!Поздрави на съпруга ти за чудесната закуска!

    Приятен ден,Аелис!

    ОтговорИзтриване
  3. Ау, прекрасни са, Аелис! Дано се прибера по-навреме днес от работа и да ги направя. Страшно ми се доядоха!
    Благодаря и на теб и на съпруга за споделената рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, много ме развесели коментара ти:))).Ще кажа на скъпият, че си го нарекла "кулинарен талант", ще ходи щастливо усмихнат няколко дни, то и аз едва-едва ще стъпвам по земята:))).За килограмите - скъпият все около 100 се върти и все ме упреква, че аз съм била виновна:))).Аз изглеждам сносно, ама ще видим докога:).При теб зърнах едни тарталети, още не мога да ги забравя:))).Видях и снимката в профила ти- много си хубава, нямаш нужда от диети:).
    Много ти благодаря за хубавият коментар!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Еликсирче, непременно ще го поздравя!
    Приятен ден и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  6. fedora, дано ти харесат бухтичките!
    Приятна работа и усмихнат ден ти пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Стела,страхотни са-поздрави го.С едни хрупкави връхчети ми изглаждат,ммммм-никога не съм правила бухти,но сега ме предизвикават.Очаквам от него и други специалитети-и моят съпруг е около 100-те и затова съм била допринесла аз-ха ха!Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Живе, да, на някои бухтички се образуват връхчета, много вкусни и хрупкави:).Да, то мъжете си приличат по много неща, към всички тях ще добавим и кого упрекват за излишните си килограми:)))).Е, може и да има мъничко истина в това им твърдение:))).Когато се оженихме беше около 80 кг., та не знам, може и прави да се окажат в това си твърдение съпрузите ни:))).

    ОтговорИзтриване
  9. Аелис, не е честно да публикуваш едно след друго тези тестени изкушения!
    На сладко ще устоя, ама на пити, хлябове, бухтички и други подобни вкусотии хич не мога :)), а пазя все пак някаква линия, лято е :)
    Страхотно изглеждат тези бухтички и много, много обичам. Благодаря за рецептата, ще пробвам варианта на твоя съпруг!

    ОтговорИзтриване
  10. Lety , какво да направя, като много обичам тестени вкусотии.Знам, че не са особено здравословни и са направо враг на хубавата линия, но не мога да им устоя.Ти пак успяваш да устоиш на сладкишите, на мен те са ми най- голямата слабост...Веднага след тях са тестените изкушения:))).
    Дано ти хареса рецептата на скъпият;).

    ОтговорИзтриване
  11. Аелис, много са хубави! Поздравления за съпруга ти!
    Мама правеше такива и знам колко са вкусни ;)

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, няма по-вкусни ястия от тези на мама:).
    Приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Много са хубави! Подобни на моите:)))

    ОтговорИзтриване
  14. Много са вкусни бухтичките. Правя същите от години и рецептата е от баба ми.Само че ние ги знаем като "Стисни- пусни". Така съм ги записала и в блога си.
    Похвала на съпруга ти за съвършенната им форма. Иска се тренинг за добиването й.

    ОтговорИзтриване
  15. Benita , те повечето бухтички си приличат - след като знаем рецептата от майката на скъпият, много е вероятно да е популярна от "старите тефтери":).

    ОтговорИзтриване
  16. ninfil , ти ги знаеш от баба си, скъпият - от майка му, явно са много популярни:))).Много интересно име си им измислила, отива им:))).Мда, много абстрактни формички им докарва скъпият:))).

    ОтговорИзтриване
  17. Това ми е най-любимото хапване от детството насам :)Моята баба ми пържеше такива и ставаха страхотни, особено с мед!
    Благодаря ти, че ме върна назад с тези снимки!

    ОтговорИзтриване
  18. Боряна , права си , много са вкусни с мед:).
    Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря за рецептата, много хубави ми станаха!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Най ме радва когато прочета, че някой е изпробвал моя рецепта и му е било вкусно:).Дано си харесаш и нещо друго:).
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  21. Рецептата е вълшебна. От години правя подобна: яйцата са две; вместо сода слагам 1 бакпулвер; киселото мляко е 1/2 кофичка и добавям една чаша вода/200ml/ - стават по-леки; слагам често 1 с.л. захар и 100-150g сирене+сол на вкус; понякога ги правя само солени,като освен сол и сирене слагам ситно нарязан твърд/сух колбас-останал в хладилника, пресен лук, царевица, грах, кашкавал, спанак или друго, каквото се намира и е подходящо. Тестото трябва да е гъсто като кексово. В маслената баня се сипва с лъжица, натопена в студена вода. Бухтите не бива да се пробиват с вилица - за обръщане и вадене ползвам китайски клечки за готвене/или за хранене, но по-дълги от обикновените. Пърженето може да става в дълбок, но не много широк съд, за да се налее достатъчно количество олио, поне 250ml. По този начин могат да се обръщат сами.

    ОтговорИзтриване
  22. greis1 , така е, чудесни стават тези бухтички.У дома скъпият ги прави, ще му споделя препоръките ти - ще се радвам да обогати рецептата с посочените от теб нещица, още по- вкусни ще станат:).

    ОтговорИзтриване