Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 22 юни 2011 г.

Питка с прясно мляко


Питка като питка, най- обикновена, ама мноооого вкусна - пухкава, с аромат на масло.Кой не обича топла питка?!А ако има и малко сиренце в нея - още по- добре:).Голямата ми дъщеря ме помоли да не прекалявам със сиренето, затова натоварих нея с нелеката задача да слага сирене колкото прецени, като се опитвах да я убедя, че тестото ще бухне и малкото сирене, което слага в него, почти няма да се усеща.Да, ама тя си знаеше нейното.Много й хареса питката, но ме уведоми , че съм била права и следващият път щяла да се вслушва в съветите ми, поне в тези, които се отнасят за питки:))).
Рецептата е на Виделина от форума "Часът на мама" - много нейни рецепти си харесах, ще ги пробвам и както съм ви обещала - най- вкусните ще споделям с вас!!!


Необходими продукти:

0.500гр. брашно - при мен малко повече
2 яйца + един белтък - жълтъка използвах за намазване
1 пак. суха мая
3 с.л. олио
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. прясно мляко
сирене
разтопено масло



Пресейте брашното ( не цялото количество), сложете в него маята, солта , захарта и объркайте хубаво, след това направете кладенче в него и там изсипете хладкото мляко, олиото и яйцата, леко разбити.Замесва се тесто - добавяйте по малко брашно, докато спре да лепи по ръцете ви.Оставете тестото да втаса - сега е топло и не е нужно да ползвате фурната за тази цел.Като удвои обема си го оформете по ваше желание - аз разделих тестото на 3 топки, всяга разточих на кора, намазах с разтопено масло и Елена поръсваше със сирене, наложих трите кори една върху друга и завих на руло, разрязах го на охлювчета, като краищата на рулото направих на топка и сложих в центъра на намаслен и набрашнен дълбок съд от йенско стъкло, а охлювчетата наредих около нея.Оформената питка втасва още веднъж, след което се маже със жълтъка и по желание се поръсва със сусам.
Сега за печенето - по принцип питки пека в предварително загрята на около 190-200 гр. фурна, но този път направих следното - сложих питката в студена фурна и включих само долен реотан, след 15-20 мин. питката се беше надигнала много - тогава включих и горният реотан и пекох до готовност.Много хубаво се надигна , мисля занапред да пека питките по този начин.

Тестото може и да се замеси в машина за хляб - напоследък доста честичко се възползвам от тази й функция:).Слагат се първо течните съставки, после сухите, накрая маята , докарвате хубава топка и я оставяте да си върши работата:))).

Това е.

Приятно месене и още по- приятно похапване!

Източник

32 коментара:

  1. Аелис, майстор си не само на сладките неща и печивата, майстор си и на питките и хлябовете! Останаха ми очите в тази твоя питка. Страхотна е, мога да си представя залъче от нея с масълце, мммм. А като прочетох, че може и да се омеси в машината, ми хареса още повече.:-)))
    Слънчев и усмихнат ден!:-)

    ОтговорИзтриване
  2. Мони, много обичам да меся на ръка, ама машинката ме разглези:))).
    Благодаря ти за хубавите думи!
    Слънчев и усмихнат ден и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Aелис, много хубава е станала тази питка, може да я направя днес! Имам всички продукти, а и със сиренето ми харесва! Само сусам нямам, ама и без него ще е вкусна! Мерси за рецептата!
    Поздрави
    Валентина

    ОтговорИзтриване
  4. VaLeNtInA , права си - и без сусам ще си стане вкусна питка:)!Дано да ти хареса!

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис, страхотна питка! А така поръсена със сусам как я обичам, ах...само невъзможния достъп до кухнята ни поради ремонт в този момент ме възпира да пусна машинката...
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Мариета, дано бързичко свърши ремонта, че да се вихриш в кухнята:))).Ще ти стане едно чистичко, новичко - ще си готвиш с удоволствие:))).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Аелис, и тук да ти кажа, страхотна е питката! Ама ти си имала помощница, затова е станала толкова красива ;)

    ОтговорИзтриване
  8. Ели, много си права - голямата ми дъщеря е най- големият ми фен, най- вече на сладкишите и питките:))).Помага ми понякога, може пък и тя да се запали по кулинарстването:))).

    ОтговорИзтриване
  9. ,,Душичка,, така казваме на хубавия хляб по нашия край. Страхотна е !

    ОтговорИзтриване
  10. Нели, вярно е, "душичка" беше:))).Благодаря ти за хубавият коментар!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Аелис, благодаря за вниманието и хубавите думи към моята публикация за двойно шоколадовия или надупчения сладкиш. Така се радвам, когато получавам обратна връзка с читателите си. Прегръщам те сърдечно.
    Специално опаковам по парченце от сладкиша и изпращам по вълшебната поща за теб. Самата ти твориш вълшебства в своята "кула", но опитай и от моите магии. Надявам се да ти харесат.
    Желая ти щастливо и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
  12. The witch, напълно те разбирам - и аз много се радвам, когато получавам отзиви за рецепти, които съм представила в блога си!Честичко посещавам кулата ти аз, ама не винаги се обаждам, "инкогнито" се подвизавам и те шпионирам:))).Много ми хареса сладкиша ти,наистина!!!
    Щастливо и усмихнато лято и на теб:))).

    ОтговорИзтриване
  13. Изглежда фантастично, Аелис! Много обичам да експериментирам с направата на хляб, а когато резултатът се хареса, съм най-щастлива. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Eва, приличаме си по отношението към хляба:).Много се радвам, че ти е харесала питката ми!

    ОтговорИзтриване
  15. Аелис, пак съм аз, когато можеш, заповядай при мен, защото там ема една наградка дза теб!:-)))
    Хубави и усмихнати дни ти желая от сърце!

    ОтговорИзтриване
  16. Мони, веднага ти идвам на гости - много обичам награди:))).

    ОтговорИзтриване
  17. Ужас, от вълнение съм направила толкова грешки при писането.... Срам ме е, но се надявам да ми простиш Аелис!:-))))

    ОтговорИзтриване
  18. Мони, дори не съм обърнала внимание.Не се тревожи, и аз колко грешки допускам в бързината:).И тук да ти благодаря за наградата - много ме зарадва!!!

    ОтговорИзтриване
  19. Изглежда фантастично и си представям колко е вкусна :)!!!

    ОтговорИзтриване
  20. Аелис, получаваш една награда от мен
    http://vale-cooking-and-fun.blogspot.com/2011/07/erste-auszeichnung.html
    Поздрави Валентина

    ОтговорИзтриване
  21. Валентина, идвам ти на гости да си я получа:))).Благодаря ти!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей, Аелис, наскоро открих блога ти и не мога да не те поздравя за тази вкусна и толкова пухкава питка! Последната снимка просто ме грабна, непременно ще опитам да я замеся в най-скоро време!
    Сърдечни поздрави и слънчево лято! :)

    ОтговорИзтриване
  23. Мария, радвам се, че ти е харесала питката ми!Аз пък си харесах една торта от палачинки в твоят блог - след малко ще го разгледам по- подробно:))).

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей, питката е чудесна, много пухкава и сигурност вкусна, поздравления!
    Лека вечер:))

    ОтговорИзтриване
  25. Жани, така е, пухкава и вкусна е:).
    Успешна и прохладна седмица ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотна питка, заповядай в блога ми http://magi-bg.blogspot.com/2011/08/blog-post_28.html да получиш награда от мен!

    ОтговорИзтриване
  27. Маги, благодаря ти!Идвам ти на гости незабавно:))).

    ОтговорИзтриване
  28. Страхотна е! Правя я вече за трети пък и свършва мигновенно!

    ОтговорИзтриване
  29. Радвам се, че питката ти е харесала:).

    ОтговорИзтриване