Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

сряда, 6 юли 2011 г.

Сирене по шопски


Много вкусно е това сирене - леко ястие е , съвсем подходящо за лятото.За източник ще посоча рецептата на Иван Звездев, само босилек добявих от мен, всичко друго спазих точно.Лесно се приготвя, не се налага да се въртите около печката - това е едно от ястията , които забравяте за 30 мин. във фурната и без да се напрягате имате на масата си вкусна вечеря:).
Босилекът, който добавих, направи сиренето по шопски да прилича и ухае на салата "Капрезе" в гювече:).Ако не харесвате босилек - просто го пропуснете или заменете с подправка по ваш вкус.



Необходими продукти за 4 гювечета:

400-500 гр. сирене - сложих на око
3-4 домата
4 яйца
2 люти чушки - по желание са, аз не сложих
4 с.л. масло
червен пипер за поръсване
босилек - по желание
зехтин - съвсем малко ще ви трябва

На дъното на всяко гювече сложете по 1 с.л. масло, четири резена домат и върху тях поставете едро нарязано сирене и оформете кладенче. В него сложете по 1 яйце,поръсете с босилек, подредете още няколко парчета домат, сложете няколко капки зехтин и похлупете гювечето.Поставете гювечетата в студена фурна, включете я на 220 градуса и печете около 30 минути, докато се забули яйцето. Сиренето по шопски може да се запече и в микровълнова фурна, включена на пълна мощност, за 3 минути - аз направих гювечетата във фурната, някой ден ще пробвам и в микровълновата:). Поръсете запеченото сирене с червен пипер и по желание поднесете с люта чушка.

Готови сте да сядате на масата:))).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

16 коментара:

  1. Обичам сиренце по шопски,твоето изглежда много примамливо и със сигурност вкусно!
    Хубав и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно! У дома сме големи фенове на сиренцето по шопски, но скоро май не сме хапвали. Благодаря, че ме подсети за него, наистина е перфектно за сезона!
    Слънчев ден от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мони , благодаря ти!
    Хубав и усмихнат ден и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Мария, и аз доста време не го бях приготвяла , направо бях забравила за това сирене:))).
    Сленчев и усмихнат ден и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис, бях споменала, че честичко ще ти гостувам и ето ме тук:)

    Обожавам сирене по шопски, но незнайно защо напоследък не съм се сещала за него! Благодаря, за идеята за вечеря:)!

    Сърдечни поздрави и прекрасен слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Леви, много ме радват гостуванията ти!!!
    Благодаря ти за хубавият коментар:)!
    Прекрасен слънчев ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. И аз обичам това сиренце приготвено така. Дали да не взема да го поднеса довечера, че само боб и питки имаме вкъщи :))

    Хубава вечер, Аелис :)

    ОтговорИзтриване
  8. Федора, аз ако имам боб и питки и друго не ми трябва - само нещо сладичко, че не мога без десерт:).Като се позамисля - това сирене много ще си подхожда с боб и питка...При всички положения тази вечер ще е много вкусно у вас:))).
    Хубава вечер и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Аелис, прекрасна рецепта си представила и този път - лесна, вкусна и лека, точно като за летните горещи вечери.
    Непременно ще я приготвя скоро, благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Аааа,Аелис,за кое да ти завидя по-напред,че сте хапнали тези вкусни гювечета,или че си хапваш честичко десерт-блазе ти и за двете!

    Поздрави и хубава вечер,скъпа!А,че ще е вкусна и подсладена не се съмнявам!:))

    ОтговорИзтриване
  11. О, бях забравила колко вкусно е сиренцето така приготвено :-) Благодаря за чудесната идея!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Мариета, Еликсирче, Милена - благодаря ви, момичета!!!Радвам се, че ви е допаднало предложението ми:))).

    ОтговорИзтриване
  13. Аелис, вкъщи често приготвяме сирене по шопски. Надникни при мен, за да видиш моя вариант. Не бях се сетила за босилек като подправка. Ще сложа следващия път.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  14. The witch , непременно ще посетя кулата ти , за да видя как приготвяш сиренето по шопски:))).
    Усмихнат ден!!!

    ОтговорИзтриване
  15. Toчно това смятам да сготвя днес. Чудесно е... От мен бих добавила малко пушено и синьо сирене.

    ОтговорИзтриване
  16. Йоана, това е чудесна идея - повече видове сирена в гювече, чудно!!!

    ОтговорИзтриване