Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

събота, 6 август 2011 г.

Зелена торта


Реших да я нарека "Зелена торта", защото звучи не така стряскащо като "Торта със спанак":))).Мда, не се шегувам,тортата наистина е със спанак и не е солена торта, съвсем сладка си е, при това много вкусна!
Тези от вас, които следят готварският форум на бг- мама, няма да се изненадат от рецептата, защото за нея си има цяла тема, която ще посоча като източник.Признавам си, че не се доверих на рецептата от първо четене - странно ми се видя да се използва спанак за торта, но преди години ми се бе видяло странно да се приготвя и торта с моркови, а се оказа един чудесен сладкиш.Тук случаят е абсолютно същият - резултатът е чудесен, тортата е наистина много вкусна!
Съпругът ми много се смя, като разбра какъв ще е десертът ни тази вечер!Но пък беше учудващо сериозен , когато опита първото парченце;).Ако не кажете на приятелите си , че в тортата има спанак, те никога няма да се досетят;).
Стига приказки, ето и рецептата :



Необходими продукти:

1 ч.ч. = 200 мл.

За блата:

4 яйца
2 ч.ч. захар + ванилия
200 гр. замразен спанак
1 ч.ч. олио - авторката на рецептата използва зехтин
2 ч.ч. брашно + 1п. бакпулвер

За крема :
800 гр. заквасена сметана
4 с.л. захар - аз сложих с връх

Спанакът пюрирайте с олиото с помощта на кухненски робот или пасатор. Яйцата разбийте добре със захарта и ванилията. Към сместа прибавете спаначеното пюре и най-накрая пресятото брашно, смесено с бакпулвера. Печете до суха клечка , в предварително загрята на 180 гр. фурна. След като блата изстине хубаво го разрежете хоризонтално на две. От долната част изронете около 1ч.ч. трохички (блатът се рони много приятно), с които ще покриете тортата най-отгоре, имитирайки трети блат.За крема - сложете захарта в сметаната, разбъркайте леко, само няколко оборота с лъжицата и го сложете в хладилника за около час. Напълнете първият блат с половината сметана, след това поставете върху него вторият блат, намажете с крем и отстрани и поръсете с предварително отделените трохички. Оставете в хладилника за една нощ, макар че може да се консумира и веднага - у дома изчакахме само 3 часа, преди да нападнем тортата, много си беше вкусна.Ще я опитам и утре и ще ви разкажа допълнително дали ми е харесала повече:).Според авторката на рецептата тортата е особено подходяща за имитация на футболно игрище, трева под някой таралеж или пчела...Блатът е вкусен и без сметаната , някой ден ще направя спаначен кекс:))).



Ами това е - един наистина малко необичаен, но чудесен десерт!

Приятно тортоправене и още по- приятно похапване!

Източник

32 коментара:

  1. Аелис нестандартен,но изключително красив десерт!Поздравявам те за поощряването на новаторските идеи в готвенето!Бих опитала судоволствие:)Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина нетрадиционно предложение, за първи път
    чувам за торта със спанак, но по снимките се вижда, че ще е вкусна, щом е направена от твоите ръчички, няма начин.
    Лека и прохладна вечер и да си хапнете с кеф тортата!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз видях темата за тази торта,дамата даже се похвали,че я прави по няколко пъти седмично заради децата.
    Никак не ме учудва,че въпреки спанака е вкусна,защото той е по-скоро за цвят и с него се е получило страшно интересна торта.А със заквасена сметана ще е едно бижу!Браво,Аелис,че не си била предубедена и си изпробвала рецептата!Аз също обичам провокациите в кулинарията.

    Хубава неделя ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  4. Необикновена, нестандартна и изключително интересна рецепта, Аелис!
    Любопитна съм да опитам тази торта и ще я приготвя още утре (имам си и замразен спанак)!
    Благодаря, че сподели рецептата!

    Сърдечни поздрави и уютна вечер, мила Аелис!

    ОтговорИзтриване
  5. Катерина, Жани - благодаря ви за хубавите думи, момичета!Наистина е нетрадиционна тази торта, но като че ли точно това я правя така интересна, поне в моите очи:))).Срам ме е да си призная, но успях да излапам три парчета и половина, четвъртото ми се опря:))).Между второто и третото направих 30- минутна пауза, ако трябва да съм честна:))).

    Хубава и вкусна неделя ви пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Леви, голям комплимент за мен е , че си избрала тази рецепта за неделният ви десерт!Много се надявам да ти хареса!
    Поздрави и прохладна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсирче, така е, съфорумката е написала, че честичко приготвя тортата заради децата си - учудващо малката ми дъщеря много хареса блата, а тя не си пада много по сладкишите.Виж, голямата е голяма почитателка на десертите ми:))).За предубедеността - прочетох, че няколко момичета са я направили и харесали и реших, че ще съм следващата - никак не съжалявам:).

    Хубава и вкусна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Наистина е нетрадиционна и необикновена тази торта, Аелис, но може би именно в това и е чара.:-)) Но рецептата е интересна, пък и ти си я направила толкова хубава, снимките ти го доказват.:-)) Бих я изпробвала и аз.:-)
    Сърдечни поздрави и хубава, слънчева и усмихната неделя!:-)

    ОтговорИзтриване
  9. Мони, наистина в това й е чара - торти без спанак колкото искаш:))).Интересна е рецептата, и вкусът е чудесен - ако се престрашиш да я изпробваш ще се радвам да чуя мнението ти!
    Поздрави и усмихната неделя и на теб!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Много обичам такива нетрадиционни идеи! Супер изглежда тортата и непременно ще я изпробвам. Вече предусещам изненадата, която ще предизвика :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудесна зелена закачка е тази торта, Аелис!Оцветявала съм със спанак тестото за Трифоновата пита на Йоли и знам , че вкусът изобщо не се усеща.
    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Ееее, направо ме разби с тази торта Аелис!!!
    Непременно ще я опитаме!!!
    Спанака е на почит у нас, хапваме си го най-редовно във най-различни вариянти, ама сладкиш със спанак още не съм правила, да не говорим,че и през ум не ми е минавало за съществуването на такъв :)
    При нас през зимата е сезона за спанака, расте си див из ливадите...
    това чедо непременно ще си го направим!
    Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  13. Габи, така е, голям сюрприз е тази торта:))).

    Вили, ако не знаеш, че в тортата има спанак - наистина няма да го усетиш.Но ако си наясно - усеща се вкусът му, макар и съвсем деликатно, като намек само:))).

    Мария, у дома като че ли само аз обичам спанак - голям пропуск от страна на другите членове на семейството ми:).Но тортата се хареса на съпругът ми, дори много, и на малката ми дъщеря - голямата не успя да я опита, че е на гости на баба си и дядо си, но като се прибере - и за нея ще я приготвя.Стискам палци да ви хареса тортата!!!

    Момичета, благодаря ви от сърце за хубавите коментари!

    Прохладна и усмихната неделя ви пожелавам!!!

    ОтговорИзтриване
  14. Мммм, много свежа идея!!! Имного предизвикателна :) - браво, Аелис! И азбих я пробвала с удоволствие, ако гладникът вкъщи не беше по гости сега през ваканцията , но наесен :)няма да й се размине...

    ОтговорИзтриване
  15. Мина, и на мен ми се стори предизвикателство тортичката:).
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  16. Интересно и различно предложение ! Браво Аелис !
    Ще приготвя и аз тортичката . :)
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  17. Сабина, благодаря!Дано ти хареса:).
    Поздрави и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Днес намирам много интересни предложения :) Спанак и торта в едно словосъчетание!
    Много красиво и вкусно, браво, Аелис!

    ОтговорИзтриване
  19. Мария,интересно словосъчетание и още по - интересно вкусосъчетание е тази торта:).
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Много интересна торта! Първоначално, естествено, помислих, че цветът е постигнат със сладкарска боя. Какво беше учудването ми, като разбрах, че има спанак! Много съм заинтригувана!

    ОтговорИзтриване
  21. Ели, наистина , повечето зелени торти стават такива с помощта на сладкарска боя, тази прави изключение;).

    ОтговорИзтриване
  22. Аелис, какви са тези чудесии! Не бях те навестявала скоро и ето,че си поднесла нещо заинтригуващо. Моя мъж не яде спанак,но си мисля дали,ако е приготвя, ще усети какво има вътре. Може пък да не разбере! Сега отсъства,но като се върне,ще го изненадам:) Пък току виж проял и спанак.
    Прекрасно изпълнение и много впечатляващо. Ще следя отзивите и за някои престрашил се да я приготви преди мен!

    ОтговорИзтриване
  23. ninfil , майката на съпруга ми много обича спанак и често готви с него, но дори и тя не успя да разбере, че в тортата има спанак.Когато вече знаеш какво има - усеща се вкуса , но съвсем леко, иначе няма начин да се досетиш:).Дано наистина някой се престраши да я направи и да сподели впечатленията си:))).
    Поздрави и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  24. Браво ,Стела-прекрасно предложение!Как да не я направи човек тази торта-хем вкусна,хем интересна.Благодарение на теб и аз ще изненадам моите хора у дома!Благодаря ти и приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  25. Живка, много се радвам , че съм ти дала идея с какво да изненадаш семейството си:).Интересна е наистина тортата ,дано ви хареса!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотна торта. Наистина ако човек не знае, че има спанак не се разбира. Благодаря, че ни представи това бижу!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  27. Деси, благодаря!Голям успех пожъна тортата у дома:.
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  28. Тортата е невероятно красива, не се съмнявам и много вкусна, а допълнителният бонус са витамините в спанака. Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  29. Eва, наистина изглежда интересно тортата, а вкусът ме изненада много приятно:).
    Прекрасен уикенд и на теб!

    ОтговорИзтриване
  30. Стела,какво ще кажеш, ако я направя с пресен спанак или трябва да е замръзен?Дали има разлика?Мисля тези дни да я направя.

    ОтговорИзтриване