Аелис

Аелис
Много обичам да готвя и искам да споделя тази си страст с вас!

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Ориз по китайски




Обичам китайската кухня - пилешки хапки в сладко- кисел сос, ориз със зеленчуци и яйце, разни месца с три вида гъби , пържен сладолед и т.н. и т. н..Спирам дотук, че ще ви доскучее:))).
Та всичките тези вкусотии правят посещенията ми в китайските ресторанти незабравими - все още търся идеалната рецепта за хапките в сладко- кисел сос:).За компенсация обаче открих чудесна рецепта за пържен ориз - много вкусен, изяждам толкова много от него, че си го приготвям за основно ястие , а не за гарнитура:).
Рецептата е на Дес , от бг- мама - ще ви я посоча като източник, това момиче ме научи как да правя пържен ориз със зеленчуци и аз съм й много, много благодарна!!!



Необходими продукти:

1 ч.ч. ориз
1-2 с.л. олио - използват се за сваряването на ориза и ще ви трябват още няколко с.л. за задушаването на зеленчуците
микс от замръзени зеленчуци по избор
2 яйца
лук - 1 глава


Първо трябва да се свари ориза - аз го правя по този начин. След което се налага да почакате да поизтине.
В тиган задушавате нарязаният на ситно лук и половин пакет замразени зеленчуци -не ги размразявам, само ги заливам със студена вода да падне образувалата се скреж. Ако пуснат вода - изчакайте да изври.Избутайте зеленчуците в единият край на тигана , разбъркайте 2 яйца с малко сол и ги сложете в празната част на тигана и ги запържете като омлет, след което ги накъсайте с вилица на малки парченца. Добавете свареният ориз и разбъркайте хубаво , да се смеси всичко добре.Не пържете дълго, минутка му е достатъчна.

Това е - чудесен става ориза,зрънцата се делят, ако е приготвен по този начин.Може да го сервирате със соев сос, или да добавите щипка къри - експериментирайте смело, рецептата го позволява:))).

Приятно готвене и още по- приятно похапване!

Източник

18 коментара:

  1. Аелис, браво. Не готвя китайска храна в кулата, но при теб се е получило много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  2. Witch, ти си господарката в кулата - ти решаваш какво ще се готви:).Радвам се, че ти е допаднал вида на ориза - малко нескромно звучи, но стана много вкусен:).
    Поздрави и хубаво настроение в кулата ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Обожавам китайската храна- тази в нашите ресторанти, защото в чужбина готвят по съвсем различен начин китайците му с китайци :-)
    Правя този ориз по сборна от форума рецепта, Франкенщайн от няколко други, но определено ми е любопитно да изпробвам тази и ще го направя в най- скоро време. Благодаря, Аелис! Отново изкушаващо е при теб :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Бубе, и аз имам такива подозрения - в Китай съм сигурна, че кухнята е по- различна от тази в нашите ресторанти - това тук е по- скоро някакъв побългарен вариант на китайската кухня:))).Ама е много вкусна тази побългарена китайска кухня:).
    Поздрави и хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Много апетитнен ориз. Аз го приготвям по малко по различен начин. Една причтелка филипинка ме научи. Тяхната кухня е еднаква. Имат много интересни сладки хлебчета пълнени с месо :)
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  6. Али,страхотен ориз!Обожавам го!
    Хубава и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Нели, радвам се, че ти е харесал вида на ориза:).

    Деси, има ли я рецептата за ориз на приятелката ти филипинка в твоя блог?А тази за сладките хлебчета?Ах, как обичам такива чуждоземски вкусотии:)))).

    Катерина, и аз много го обичам пърженият ориз.

    Момичета, благодаря ви за хубавите коментари.Прекрасна нова седмица ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази за хлебчетата я нямам. Знам само, че се приготвя на пара, което е доста интересно за мен. Проблема е, че моята приятелка не е върл фен на готвенето и обикновенно само ми носи разни нещица приготвени от майка.

    ОтговорИзтриване
  9. Деси, след като прочетох първият ти коментар веднага ти дойдох на гости и открих рецептата за ориза - много ми хареса:).Не е късно приятелката ти да се запали по кулинарията, и аз допреди няколко години не разбирах какво забавление и удоволствие може да е готвенето:).

    Поздрави и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
  10. Аелис, чудно оризче! Много апетитно и вкусно! Много го обичам и понякога си приготвям вкъщи почти по същата технология, която си споделила.
    Обичам и разни други китайски ястия, но от около година съм отказала посещенията в китайските ресторанти, заради занижената хигиена :( Точно до офиса има един такъв и няма да ти казвам каква миризма се носи от кухнята и същата тази миризма се е пропила из цялото заведение. Опитват се да я тушират с ароматизатор, но не се получава, дори става по-зле :(

    Извинявай, че се отклоних малко, ама да си излея мъката... Та затова предпочитам домашно приготвеното китайско :)

    Хубава вечер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. И аз съм голям почитател на някои от вкусотийките в китайските ресторанти. Но вкъщи нещата не ми се получават.
    Ще пробвам рецептата за ориза.
    Поздрави и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  12. Ели, пробвай ориза, надявам се да ти хареса!

    Таня, чувала съм същото и от други места и най- вероятно е истина - ако успея да си направя и пилешките панирани хапки в сладко кисел сос и вече няма да има нужда да посещавам китайските ресторанти:))).

    ОтговорИзтриване
  13. Аелис,
    не съм готвила китайски ориз, но затова пък много го обичам:-) Твоят ми хареса и си вземам от него:-)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  14. Мъхче, вкусно става оризчето - дано ти се е усладило:).

    ОтговорИзтриване
  15. Направих го по рецептата, със сигурност ще го направя и втори път :)

    ОтговорИзтриване
  16. Yana, благодаря ти, че си се доверила на рецептата ми!Много се радвам, че ти е харесал ориза и ще го повториш:).
    Поздрави и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  17. Напред към ориза ... четох рецептата и в БГМама, май схванах основната идея, от тук нататък започва тънкото 'тунинговане' хихихи ... Благодаря за рецептата, Аелис

    ОтговорИзтриване